Carbonell repeteix per tercer any consecutiu com a presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia. Gracienca d’arrel, supervisa tots els preparatius, juntament amb el seu equip, “perquè tot vagi sobre rodes” en unes festes que apleguen 2,5 milions de persones en pocs dies.

Aquesta és la seva tercera Festa Major com a presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia. S’exigeix més a cada edició?
Cada any som més exigents. D’un any per l’altre hi ha moltes coses que podem millorar. Això sí, algunes coses me les prenc amb menys pressió perquè ja les tinc més per la mà.

És potser una de les festes més esperades a la ciutat, i també de les més concorregudes…
Hem de gestionar l’arribada de 2,5 milions de persones. Això ens pressiona, i no només perquè els guarnits estiguin a l’altura, sinó també perquè les coses vagin rodades.

Quins són els principals mals de cap en l’organització de la festa?
Estan relacionats amb l’altíssima afluència de visitants, tot i que cada cop la Festa Major és més tranquil·la i més diürna. Intentem que hi hagi menys impacte amb mesures com coordinar els esdeveniments perquè els veïns d’un carrer no tinguin música tot el dia, a més de mesurar els decibels.

I pel que fa a la circulació i la seguretat, hi ha novetats?
Seguim implantant el sistema de sentit únic perquè la gent pugui caminar amb tranquil·litat. També hi ha la segona corona de seguretat en els moments d’aforament màxim als carrers.

Cada any s’intenten renovar en alguns aspectes. L’any passat es va llançar un nou logotip i eslògan. En aquesta edició quines novetats destacables hi ha?
Enguany farem visible la campanya Respectem el guarnit en diversos objectes, com un mocador, a les cintes de la Guàrdia Urbana, al got de la Festa Major, als globus i hem fet una bandera. A més, hi ha un concurs per escollir-ne el logotip i farem marxandatge de la Festa Major amb la imatge del districte. Una altra novetat és el cablejat elèctric i part de la il·luminació amb Leds.

I en la programació, hi ha novetats també?
Sí, es traslladarà la Diada Castellera al dissabte 21 d’agost. S’ha fet així perquè puguin venir colles de nivell.

A més, heu anunciat que a partir del setembre les escoles Nou Patufet i Sant Josep acolliran una prova pilot per fer guarnits en l’assignatura de Civisme. Aquesta iniciativa respon a la voluntat d’implicar més la ciutadania en les festes?
L’objectiu és apropar la Festa Major a tota la ciutadania i els nens i nenes de la Vila són el futur. Volem que prenguin consciència del que hi ha al darrere i que ho visquin en primera persona. El programa està dividit en diverses fases i la idea és que sigui transversal per reproduir el model de funcionament de les comissions dels carrers.

Es tracta d’una festa on molta gent i molt diversa es coordina i hi participa al llarg de l’any. També hi ha una gran implicació del comerç de la Vila. Hi ha noves col·laboracions enguany?
Aquest any la botiga Montana s’ha afegit a la col·laboració en espècies, que tant ens ajuda a disminuir despeses, amb la provisió d’esprais. També estem tancant un conveni per proveir-nos de gel. A més, a partir de setembre posarem en marxa un carnet de membre de la Festa Major, amb el qual diversos establiments de la Vila oferiran descomptes especials a les comissions i carrers.

Centrem-nos ara en l’essència de la Festa Major de Gràcia: els carrers. Hi haurà més guarnits enguany? L’any passat van ser 18…
Aquest any hi haurà 20 carrers guarnits. Torna Fraternitat de Dalt després de tres anys sense participar-hi. També s’afegeix l’Associació Joves Gitanos de Gràcia, a la plaça del Poble Romaní, on ja no hi ha els barracons i està lliure. Ho fan en col·laboració amb la FORCAT (Foment de la Rumba Catalana).

Com es decideixen les temàtiques dels carrers? Han de passar pel filtre de la Fundació?
No, les decideixen els carrers. Nosaltres només proporcionem un marc genèric de funcionament i establim unes normes bàsiques.

A la programació de la Fundació s’afegeixen altres esdeveniments paral·lels com el Festigàbal i la Festa Major Alternativa. Com us afecta aquesta “contraprogramació” ?
El Festigàbal no ens afecta perquè no ho considerem que ens faci competència, però això no vol dir que estiguem d’acord amb el seu model de festa. Nosaltres treballem amb una festa de petit format i caràcter veïnal. Pel que fa a l’Alternativa, almenys guarneixen i compleixen els horaris i les normes de seguretat.

Parlem del Districte. Tornen a estrenar regidor, Eloi Badia, i és el seu primer any a Gràcia. Això dificulta la coordinació?
Aquest any fa una mica més que ens coneixem, ja que l’any passat Raimundo Viejo va “aterrar” 15 dies abans de les festes. El nou regidor té més coneixement de la Vila de Gràcia i ja ha participat en reunions, com la del Bicentenari.

Sí, l’any que ve la Festa Major de Gràcia celebrarà 200 anys. Quines aportacions han fet els veïns i veïnes per celebrar l’efemèride?
Hem recollit un centenar de propostes, relacionades amb temes musicals i de guarnit. Durant les festes volem recollir més propostes mitjançant bústies a l’edifici de la Fundació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram