Els bombers de la ciutat se senten aquests dies “infrautilitzats”. Foto: Miquel Codolar / ACN

Diferents sindicats dels Bombers de Barcelona han enviat una carta a l’alcaldessa Ada Colau per fer-li saber que se senten “infrautilitzats”. A la missiva, els bombers afirmen no entendre per què no se’ls està utilitzant de “forma massiva”, al mateix temps que li demanen a l’alcaldessa que els activi. Deixen clar que estan disposats a doblar torns i a fer les guàrdies que convingui.

En declaracions a aquesta publicació, Iago Abad, el portaveu de l’agrupació de CCOO al cos de bombers, lamenta que “no s’està utilitzant el cos i el seu potencial” perquè de moment s’ha prioritzat mantenir els operatius convencionals per evitar que hi hagués bombers infectats pel coronavirus. Abad creu que cal canviar l’estratègia i afirma que “si algú s’ha de posar en risc som nosaltres”. “Internament hi ha inquietud perquè veiem tot el que està passant i tenim ganes de treballar. Podem aportar moltes coses”, afegeix.

Entre les múltiples tasques que els bombers podrien fer hi ha la d’assistència com a personal sanitari, un camp on els integrants del cos tenen formació. A banda, també s’ofereixen per qualsevol qüestió relacionada amb la logística, el muntatge d’infraestructures o l’assistència a la gent que viu al carrer. Abad també recorda que hi ha bombers que tenen experiència en situacions molt adverses –a Grècia amb els refugiats o a Nepal amb els terratrèmols– de quan han format part d’expedicions d’ONG.

CAUEN ELS SERVEIS NORMALS
L’estratègia que ha seguit fins ara l’Ajuntament per mirar d’evitar els contagis al cos ha fet que s’hagi reduït el nombre de bombers que hi ha en alguns parcs. En el cas del parc de Sant Andreu un dels bombers que hi treballa explica el següent: “Hem passat de ser entre 20 i 22 per torn a 12 a l’última guàrdia”. Aquest mateix bomber afegeix que tenen “bastantes hores lliures” i que estaria “encantat” de treballar més. Ell mateix explica que de moment segueix amb el seu horari normal. Aquí cal afegir-hi que aquests dies, per prevenció, hi ha unitats de cinc bombers que es queden a casa per si han de suplir bombers que s’hagin pogut infectar, tot i que segueixen fent guàrdies normals.

Un altre argument dels bombers per aconseguir que es canviï el funcionament del cos durant aquests dies de pandèmia és la caiguda que hi ha hagut de les sortides diàries a causa de la gran disminució de l’activitat que hi ha a la ciutat. Concretament s’ha passat de 150 serveis diaris a 29.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram