El Ple extraordinari de suport a la consulta del 9N va deixar una foto per a la història. Foto: Ajuntament

La capital del país també vol decidir. El passat dilluns dia 22 l’Ajuntament es va sumar a l’onada de consistoris catalans que s’han pronunciat a favor de la consulta del 9 de novembre i va aprovar una moció de suport favorable al que pot ser l’esdeveniment polític de l’any.

El Ple va aprovar la mesura amb 21 vots a favor (CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona), mentre que el PSC i el PP van votar-hi en contra. En el cas dels socialistes, però, només es van poder comptabilitzar tres vots contraris, ja que nou dels seus dotze regidors van seguir el ple des de la tribuna del públic en senyal de protesta. Aquesta sorprenent decisió va ser justificada pel seu president, Gabriel Colomé, de la següent manera: “Hem decidit dir prou i hem volgut protestar contra les formes i l’actitud del bloc sobiranista, ja que només volen l’adhesió”.

Colomé, que va ser un dels tres socialistes que van votar en contra de la proposta, juntament amb les portaveus Assumpta Escarp i Carmen Andrés, va afegir que “no som unionistes ni independentistes, som federalistes”. Per aquest motiu, el PSC va presentar una moció alternativa, que va ser rebutjada a la junta de portaveus.

Per la seva banda l’alcalde de la ciutat, Xavier Trias, va reafirmar que l’Ajuntament facilitarà els recursos necessaris per a la celebració de la consulta i va afegir que “hem d’aprofitar la projecció internacional de Barcelona per explicar el procés polític que hem iniciat”. La moció també estableix el suport “al president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits que donen suport a la convocatòria i a la materialització de la consulta”.

EXPECTACIÓ
L’expectació que va aixecar el ple va ser visible a la tribuna dels convidats, on es va poder veure la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, i membres de la taula del Parlament; Joan Rigol, president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, i Carme Forcadell, presidenta de l’ANC.

Més de 800 ajuntaments donen suport al 9-N

El suport dels ajuntaments catalans a la consulta del 9-N s’ha convertit en un autèntic tsunami municipal, ja que actualment hi ha un més de 800 consistoris que han votat o votaran en els pròxims dies una moció de suport a la convocatòria de la consulta. La xifra significa que dels 947 municipis catalans, més d’un 80% del total ja han apostat per aquesta iniciativa.

El suport dels ajuntaments catalans al 9-N s’ha convertit en pocs dies en massiu i la xifra, que difon l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), pot créixer en els pròxims dies arran de la crida de la mateixa AMI.

Una situació que està evidenciant aquesta onada de suports és la fractura interna que pateix el PSC amb aquesta qüestió. Tot i que la direcció socialista ha deixat clar que el suport del partit a la llei de consultes no té res a veure amb el 9-N, molts dels regidors d’arreu de Catalunya han votat a favor de la moció o no han impedit que prosperés. En alguns ajuntaments també s’ha produït el cas que els mateixos regidors socialistes han votat diferent.