HUTS

Foto: ACN

És moment de no abaixar la guàrdia. Les previsions apunten que aquest estiu serà el de la tornada definitiva a la normalitat i el del retorn al turisme prepandèmic. De fet, la pressió turística a la ciutat ja s’està començant a notar des de mitjans d’any, amb un augment considerable del nombre de pernoctacions i de visites.

És per tot plegat que aquest estiu l’Ajuntament intensificarà el pla de xoc contra els habitatges turístics il·legals, un pla que ha donat bons resultats i que ha posat fi a la proliferació descontrolada d’aquesta activitat, passant d’uns 6.000 pisos turístics il·legals a una xifra molt baixa que tendia a zero gràcies a la tasca inspectora i sancionadora.

En aquest sentit, la intensificació del pla permet, segons detalla l’Ajuntament, posar a treballar un equip de més de 70 persones, entre les quals 25 visualitzadors –indagant i buscant ofertes fraudulentes als webs d’anuncis– i 26 inspectors a peu de carrer, per evitar que l’activitat il·legal torni. De fet, ja s’han rastrejat més de 51.000 anuncis en plataformes digitals i només s’han detectat uns 360 pisos que oferien allotjament turístic sense tenir el permís per fer-ho.

A partir d’aquí, l’Ajuntament demanarà a les plataformes que retirin immediatament aquests anuncis i s’iniciarà el corresponent expedient, que pot acabar amb una sanció d’entre 3.000 i 600.000 euros. Concretament, la multa per un allotjament turístic il·legal sense atenuants és de 60.000 euros.

El govern municipal també té previst posar en marxa una campanya d’informació per recordar als visitants que no s’allotgin en pisos sense llicència, i a la ciutadania que no es poden oferir serveis d’allotjament turístic sense tenir-ne el permís.

HUTS

Foto: ACN

Des del 2016

Barcelona lidera la lluita contra els habitatges d’ús turístic il·legal des del 2016. Va ser aleshores quan el govern municipal va posar en marxa una bateria de mesures per fer compatible la creixent activitat turística amb la defensa del dret a l’habitatge i unes normes de convivència clares.

En aquesta línia, el 2017 es va aprovar el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) de Barcelona, que garanteix la preservació de la funció social de l’habitatge, limita el creixement d’allotjaments turístics en determinades zones i estableix estratègicament les àrees on se’n poden ubicar de nous.

L’entrada en vigor d’aquest pla va fer que les polítiques públiques s’encaminessin cap a l’objectiu de la tolerància zero amb l’oferta il·legal d’allotjaments turístics a la ciutat.

Inspecció

Un objectiu que, per una banda, va comportar que es posessin en marxa mesures sancionadores i coercitives contra les plataformes, procediments disciplinaris contra els particulars que exercien aquesta activitat irregularment i mecanismes de detecció.

Abans de l’esclat de la pandèmia, tota aquesta campanya d’inspecció va generar importants sancions contra plataformes com Airbnb, però també va provocar que aquestes prenguessin consciència de la necessitat de posar fre a la seva oferta il·limitada i sense condicions. De fet, va ser aleshores quan es va obrir la via negociadora a través de la qual l’Ajuntament notifica a les plataformes els anuncis il·legals detectats i aquestes es comprometen a despenjar-los.

En xifres, des del 2016 la campanya d’inspecció ha permès obrir 17.500 expedients disciplinaris, amb més de 8.000 sancions a allotjaments il·legals; multar les plataformes que no esborren els anuncis d’allotjaments il·legals i actuar contra les màfies, aconseguint que 3.500 pisos il·legals tornin a ser habitatges permanents.

HUTS

Foto: Ajuntament

Llogar habitacions per menys de 31 dies sense llicència també és il·legal

El Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) de Barcelona va incorporar a principis d’aquest any 2022, i per primera vegada a la història de la ciutat, la regulació urbanística del lloguer d’habitacions per a usos turístics, en aplicació de la regulació de la modalitat de lloguer turístic de les llars compartides del Reglament de Turisme.

Així doncs, des d’aleshores també és il·legal llogar habitacions per menys de 31 dies si no es disposa de llicència turística. Per contra, llogar habitacions per a ús habitual (per més de 31 dies) per compartir pis, per a estudiants, per a treballadors… es pot continuar fent a Barcelona.

Unes dades que, en paraules d’Eva Mur, directora de Serveis d’Inspecció de l’Ajuntament, demostren la feina ingent que s’ha fet al respecte. “A nivell de govern es va fer una aposta molt forta per aquesta qüestió i hem construït un equip molt professional. Al principi ens costava molt trobar exactament les localitzacions dels pisos, però cada vegada ens hi hem anat especialitzant més i ara som molt ràpids. Comptem amb avançades eines de captura de dades –scraping– i de gestió de les mateixes”, detalla Mur, que també posa en valor la tasca del grup d’inspectors a peu de carrer, la qual permet demostrar amb un acte d’inspecció in situ l’activitat il·legal i així donar més pes als expedients.

Amb tot, una feina intensa que Mur remarca que no s’ha deixat de fer ni tan sols durant el confinament per la pandèmia. “Nosaltres hem continuat treballant sempre, però per ara no s’estan disparant les xifres”, conclou la directora de Serveis d’Inspecció de l’Ajuntament.

Comunicació

Paral·lelament a aquesta tasca d’inspecció, l’Ajuntament també ha desplegat diverses campanyes de comunicació amb l’objectiu de recordar als visitants els missatges fonamentals de convivència a la ciutat i de transmetre la importància de llogar habitatges d’ús turístic legals.

Tot plegat per refermar la idea que Barcelona vol ser una ciutat amb turistes, no una ciutat dels turistes. I que la ciutat atractiva per al turista és aquella que garanteix la vida quotidiana dels seus residents. “Només enfortint la vida permanent podrem revertir les externalitats del turisme”, conclouen des de l’Ajuntament.

HUTS

Foto: Ajuntament

Una activitat que perjudica el veïnat, els operadors legals i els mateixos turistes

Però per què és important perseguir els habitatges turístics il·legals? Per respondre aquesta pregunta podríem començar dient que són una activitat que només beneficia els seus propietaris i que, en canvi, perjudica el veïnat, els operadors legals i els mateixos turistes. Vegem-ho.

EL VEÏNAT

La proliferació de pisos turístics il·legals crea barris per a turistes, gentrifica, expulsa el comerç tradicional, encareix l’habitatge, genera molèsties i tensions amb el veïnat…

Lluitar contra els allotjaments turístics il·legals, doncs, permet alleugerir les àrees o zones de la ciutat amb una forta pressió turística i, per tant, evitar la gentrificació i els barris per a turistes on desapareix el petit comerç de tota la vida, on el veïnat veu com s’incrementen els preus dels serveis bàsics i on no pot accedir a l’habitatge perquè és massa car.

Però no només això, sinó que aquesta lluita també permet continuar donant resposta a la preocupació i al malestar de la ciutadania envers els fenòmens derivats del turisme a causa de l’increment desmesurat i sense ordre ni control de les places d’allotjament turístic a la ciutat. Tot plegat alhora que es busca l’equilibri urbà i la diversificació que assegurin un encaix sostenible de l’activitat turística, procurant garantir el dret a l’habitatge, el descans, la intimitat, el benestar del veïnat i la convivència.

El cas d’una finca del barri de Sant Antoni relatat per un dels seus veïns –que prefereix mantenir l’anonimat– ho il·lustra molt bé. En aquest bloc hi va arribar a haver quatre pisos turístics. Gràcies a la denúncia de la comunitat de veïns, es va poder saber que només dos tenien llicència. Els altres dos eren il·legals. La intervenció de l’Ajuntament va acabar amb el tancament d’aquests dos i també amb els problemes de convivència. “Els altres dos són gestionats de manera professional, i quan hi ha hagut algun problema, ens han atès i hi han posat solució”, afirma el mateix veí.

ELS OPERADORS

Precisament, els proveïdors d’allotjaments turístics legals són uns altres perjudicats pels pisos il·legals, perquè generen competència deslleial i economia submergida.

ELS TURISTES

I, per últim, els pisos turístics il·legals fins i tot perjudiquen els mateixos turistes que s’hi allotgen, perquè aquests habitatges no ofereixen les garanties que sí que dona l’oferta turística legal. Com pots reclamar si no n’estàs content? Saps qui hi ha darrere del teu contracte? Massa preguntes sense resposta.

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram