El conflicte del Banc Expropiat ha estat el gran protagonista del districte en les últimes setmanes. Foto: Línia Gràcia

Ja fa dies que els aldarulls que va viure la Vila després del desallotjament del Banc Expropiat han deixat pas a un nou escenari on el diàleg és el protagonista. Així ho demostren les trobades que han mantingut membres del col·lectiu okupa amb diferents entitats i moviments veïnals els darrers dies, l’última d’elles dimarts a la seu dels Lluïsos.

En aquesta trobada, feta a iniciativa dels integrants del Banc Expropiat, hi van assistir una cinquantena de persones, la gran majoria d’elles membres de diferents entitats del teixit associatiu i veïnal de la Vila. La reunió va servir per constatar que el conflicte ha entrat en la fase del diàleg. “La trobada es va desenvolupar en mig d’un ambient de molt respecte. Tothom hi va poder dir la seva i va quedar clar que hi ha visions diferents, però es comparteix que la via és seguir parlant, rebutjar la violència i també debatre sobre el problema que hi ha a la Vila amb l’especulació”, explica un dels membres d’una entitat històrica gracienca present a la trobada. Segons aquesta persona, el millor resum de la reunió és “sí a les idees del Banc Expropiat i no a la violència”.

La versió de la reunió, però, difereix segons qui l’explica, sempre demanant fer-ho des de l’anonimat. Des de Gràcia cap a on vas? celebren que va ser una trobada “molt positiva” que va servir perquè “gent amb visions diferents de la situació, com els comerciants i el col·lectiu del Banc Expropiat, s’expliquessin i s’escoltessin”. Un dels portaveus d’aquesta plataforma contraposa “la imatge que van donar els mitjans fa uns dies, on semblava que a Gràcia s’estava cremant tot”, amb una trobada que “ha permès que es parlés del problema de l’especulació i l’augment de preus, que també afecta els comerciants”. Una valoració molt similar a aquesta és la que s’ha fet des del mateix Banc Expropiat, que dimecres assegurava des del seu perfil de Twitter que “potser el desallotjament servirà per parlar dels problemes reals”.

Aquestes dues últimes visions contrasten amb la que fa una persona del sector dels comerciants i que també forma part d’una de les entitats que el 8 de juny va publicar un manifest, juntament amb 13 associacions més, molt crític amb el paper del Districte i l’Ajuntament. “Em va fer l’efecte que a la reunió es va passar molt de puntetes per sobre dels fets violents. Hi va haver més exaltació de l’okupació que no disculpes per les destrosses perquè es va desviar el debat cap al tema immobiliari”, relata aquesta comerciant.

CRÍTIQUES A L’AJUNTAMENT
Aquesta última opinió entronca amb el manifest que, el passat dia 8 de juny, 14 entitats -13 de comerciants i una veïnal- van presentar públicament per denunciar “la preocupació per la inexistent resolució del conflicte per part de l’Ajuntament”. Els signants, que van explicar que representaven “553 entitats i establiments comercials i de serveis”, deixaven clar al primer punt del manifest que durant els dies dels aldarulls van viure “atemorits i amb por”.

Un dels responsables del redactat del manifest es mostra molt crític, en declaracions a aquesta publicació, amb el paper de l’Ajuntament i el Districte en tot l’afer. “Aquest manifest no existiria si el govern hagués agafat les regnes del problema amb fermesa. Estem parlant d’uns aldarulls que han tingut repercussió mundial i l’alcaldessa no ha aparegut per interessar-se per nosaltres”, afirma.

Queda clar que el conflicte del Banc Expropiat deriva en opinions per a tots els gustos, però també és evident que, a dia d’avui, la violència ja no genera titulars i que el diàleg entre les parts guanya terreny.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram