Abaceria

Les obres de l’Abaceria segueixen avançant. Foto: ACN

Els treballs d’excavacions i cates de prospecció arqueològica a les obres del Mercat de l’Abaceria han deixat visibles diverses estructures de l’antiga fàbrica tèxtil Puigmartí, una cotonera del segle XIX.

Els equips d’arqueòlegs que treballen a la zona documenten les restes trobades, bàsicament estructures de la maquinària de l’antiga indústria. Les restes localitzades ocupen pràcticament tota la superfície del solar i corresponen a una part de l’edifici principal de la fàbrica, el sector septentrional amb construccions i edificis annexos i el pati de la fàbrica. Aquests treballs de documentació arrencats fa dues setmanes s’allargaran fins a principis d’abril.

Durant una visita a les obres del mercat feta ahir, l’equip d’arqueòlegs recordava que ja tenien constància que en el subsol de l’obra hi havia un conjunt d’estructures relacionades amb l’antiga fàbrica cotonera i rasses agrícoles d’etapes anteriors.

Fins ara, l’equip d’arqueòlegs no ha trobat cap indici que porti a pensar que la fàbrica tenia algun subterrani, una possibilitat pel tipus d’edifici que era. “Fins que no retirem el paviment principal de la nau i ho puguem trobar o fins que veiem una escala no ho podrem afirmar”, deia ahir la directora de la intervenció arqueològica al Mercat de l’Abaceria, Patricia Pinyol.

Abans de l’inici de les obres del mercat, l’any 2021, ja es va fer un estudi arqueològic per detectar possibles restes patrimonials en aquest solar i es va documentar un conjunt d’estructures relacionades amb l’antiga fàbrica cotonera Puigmartí, més coneguda com a Vapor Nou.

La fàbrica es va aixecar en aquesta zona a partir de 1839 però va ser destruïda per un incendi el 1876. Els treballs també van permetre documentar un conjunt de rases de vinya d’una etapa anterior que podrien pertànyer als segles XVII-XVIII.

Amb el coneixement d’aquestes restes, a finals de febrer van arrencar els treballs actuals conjunts entre l’Institut Municipal de Mercats (IMMB) i el servei municipal d’Arqueologia per poder-les documentar.

Inagurat el 1892

El Mercat de l’Abaceria Central es va inaugurar el 1892 en els terrenys on hi havia la fàbrica de l’industrial Francesc Puigmartí i Caparà, el Vapor Nou. Es tractava d’una de les més importants de l’època dedicada a la indústria del cotó que va arribar a donar feina a 800 persones.

Després de l’incendi que la va arrasar es va desmantellar la fàbrica per construir el mercat. Només en va quedar en peus una de les xemeneies, situada a la plaça del Poble Romaní.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram