A Barcelona també va guanyar l’independentisme. Aquesta és la primera conclusió que es pot extreure dels resultats de les eleccions al Parlament, en clau plebiscitària, del passat 27 de setembre.

També és cert, i així cal apuntar-ho abans de desglossar les dades, que l’independentisme, igual que ha passat al país, no ha aconseguit superar el llindar del 50% dels vots. De fet, els resultats, en percentatge de vots, són pràcticament idèntics als d’arreu del país: 47,24% de vots independentistes a Barcelona (77,06% de participació) i 47,74% a Catalunya (77,44% de participació).

Donant un cop d’ull al mapa electoral barceloní post 27S, hi ha diversos factors que cal destacar. El primer és que Junts pel Sí va ser la formació més votada en 9 dels 10 districtes i en 58 dels 73 barris. On no va guanyar Junts pel Sí ho va fer, a tot arreu, Ciutadans, tant al districte restant (Nou Barris) com als 15 barris (8 d’aquests 15 són a Nou Barris).

L’EIXAMPLE I GRÀCIA
La ciutat té dos grans feus independentistes: l’Eixample i Gràcia. Aquests són els dos únics districtes on Junts pel Sí i la CUP van superar el 50% dels vots. En el cas de Gràcia (veure notícia adjunta) -l’únic districte on Junts pel Sí i la CUP ocupen la primera i segona posició- la xifra es va enfilar fins al 60,68%, mentre que a l’Eixample va ser del 55,29%. L’independentisme també va estar molt a prop de superar la barrera del 50% a Sarrià Sant-Gervasi i a les Corts.

Pel que fa a Junts pel Sí, on va rebre més suports va ser als barris de Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes, on la llista de Raül Romeva va aconseguir un 49,2% dels sufragis, mentre que els seus pitjors resultats es van produir en 8 dels 13 barris de Nou Barris.

CIUTADANS
L’altre gran vencedor de la nit va ser Ciutadans. La formació taronja va fomentar els seus bons resultats a la Marina del Prat Vermell del districte de Sants-Montjuïc (on va treure els millors resultats amb un 28,7% dels vots), a Pedralbes, a les Tres Torres, a la Trinitat Vella, Baró de Viver i a vuit barris del districte de Nou Barris.

Junts pel Sí i la CUP confirmen que Gràcia és el bastió del Sí

El bastió de l’independentisme. Les eleccions del 27S van tornar a confirmar que Gràcia és el districte del Sí per excel·lència de la ciutat.

Junts pel Sí (46,04%) i la CUP (14,64%) van aconseguir sumar el 60,68% dels vots, 13 punts per sobre la mitjana de la ciutat. Els resultats de la CUP van permetre que la formació independentista fos el segon partit més votat del districte. Fer un cop d’ull als barris, la Vila és on l’independentisme va tenir més suport, amb un 63,4% dels vots, mentre que el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova va ser el segon, amb un 61,1%. En aquests dos barris Junts pel Sí i la CUP van ser primera i segona força, mentre que a la Salut, el Coll i Vallcarca i Penitents, va ser C’s la segona formació més votada. Al conjunt del districte, la formació taronja va ser el tercer partit, amb un 12,14% de suport.

Pel que fa a la resta de formacions, Catalunya sí que es Pot va quedar en quart lloc, amb un 8,67% dels vots, el PSC va ser el cinquè partit més votat amb el 8,09% de suport; el PP, la sisena (6,20%) i Unió la setena (2,86%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram