La històrica victòria que ERC va obtenir a la ciutat en les eleccions municipals del passat 26 de maig no es va produir al districte per només 40 vots. I és que al conjunt de Gràcia la formació més votada va ser, tot i que per una distància ínfima, Barcelona En Comú. La victòria de Colau, veient el que va passar al conjunt de Barcelona ­–ERC es va endur la victòria per menys de 5.000 vots–, va ser del tot amarga.

Així doncs, la llista que encapçalava l’encara alcaldessa Colau va ser la preferida dels graciencs. Els comuns van aconseguir un total de 14.838 vots, que li van suposar el 23,8% dels suports. El mateix percentatge de suports el va aconseguir ERC, tot i que els vots van ser 14.798. Colau va ser capaç de fidelitzar el vot gracienc, ja que el percentatge dels comuns va ser exactament el mateix que en les municipals del 2015, però ERC va créixer gairebé 10 punts respecte de fa quatre anys.

Qui no va obtenir uns bons resultats a Gràcia, tot i que van ser força millors que els que va registrar al conjunt de la ciutat, va ser Junts per Catalunya (JxCAT). El partit que presentava Joaquim Forn de cap de llista va aconseguir 8.101 vots i es va haver de conformar amb el 13% dels suports. Els exconvergents van pujar al podi per només 104 vots, ja que el PSC de Jaume Collboni va obtenir el quart lloc amb 7.979 sufragis (12,8%).

El cinquè lloc el va ocupar un dels grans derrotats de la nit electoral, Manuel Valls. La seva formació BCN Canvi-Cs va firmar uns resultats molt pobres a Gràcia, ja que només va obtenir el suport de 5.558 persones (8,9%).

Per sota de Valls s’hi van col·locar les dues formacions, la CUP i Barcelona És Capital-Primàries, que no van aconseguir entrar a l’Ajuntament però que a Gràcia van sobrepassar el llindar del 5%. Els cupaires, amb Anna Saliente al capdavant, van rebre el suport de 3.836 graciencs i gracienques (6,2%), mentre que la llista que encapçalava Jordi Graupera va firmar un bon resultat amb 3.561 vots (5,7%). Per últim, el PP de Josep Bou, que va obtenir dos regidors, va aconseguir uns pèssims resultats al districte amb només 2.091 vots (3,4%)

ELS BARRIS
Pel que fa als barris, ERC va aconseguir tenyir-ne de groc quatre de cinc: Vallcarca i els Penitents, el Coll, la Salut i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova. Barcelona En Comú, tot i la victòria al districte, només va guanyar en un barri: a la Vila de Gràcia.

Així doncs, pel que fa a Vallcarca i els Penitents ERC va ser el partit més votat amb el 21% dels sufragis, mentre que els comuns es van quedar en el 19,3%. En el cas del Coll, la victòria republicana es va fonamentar en el 24% dels suports i els comuns van quedar a molt poca distància (23,3%). A la Salut ERC encara va obtenir més suports (24,3%) i va treure més de cinc punts a Barcelona En Comú (19,2%). El millor resultat dels republicans va ser al Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (25%), mentre que els comuns van tenir el 22,7% dels vots. En el cas de la Vila, Colau es va enfilar fins al 27,6%, mentre que ERC es va quedar al 23,5%. Pel que fa al tercer lloc, JxCAT el va aconseguir en tres barris i el PSC en dos.

Les europees deixen una clara victòria de Puigdemont

Les eleccions europees, que es van celebrar el mateix dia que les municipals, van confirmar el comportament dual de l’independentisme, que també va guanyar els comicis al Parlament Europeu. En aquest cas, però, la victòria no va ser per a ERC, sinó que la força més votada va ser Lliures per Europa (JxCAT-Junts), que tenia Carles Puigdemont com a cap de llista. Puigdemont, doncs, va aconseguir quedar per davant d’Oriol Junqueras, que encapçalava la llista dels republicans.

En el cas de Gràcia, els resultats de la llista de Puigdemont van ser molt bons, ja que va aconseguir reunir 21.816 vots (35,3%). El segon lloc, a molta distància de JxCAT-Junts, va ser per a ERC, que va obtenir 13.594 vots (22%). És a dir, Puigdemont va treure a Junqueras més de 8.000 vots.

El podi cortsenc de les europees el va tancar el PSC de Josep Borrell , que es va quedar a força distància d’ERC. Els socialistes van aconseguir 9.158 vots, que li van suposar arribar al 14,9% dels suports. Per últim, el quart lloc va ser per a Catalunya en Comú-Podem, el cinquè per a Ciutadans i el sisè per al PP.

En el cas dels barris, la victòria de Puigdemont va ser absoluta, ja que va guanyar als cinc barris del districte amb molta comoditat. ERC, per la seva banda, va aconseguir ser la segona força en tots els barris, sempre per davant del PSC, que va ser el tercer partit en quatre dels cinc barris, ja que a la Vila de Gràcia qui va tancar el podi va ser Catalunya en Comú-Podem i els socialistes van ser quarts.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram