El consistori augmentarà enguany 20 milions d’euros la despesa social. Els recursos permetran incrementar l’atenció a les persones en 12 milions i la inversió en equipaments socials en 8,2 milions més.

Un milió d’aquests euros es destinarà a garantir un servei de berenar-sopar per a un miler d’infants que pateixen dèficit d’alimentació. Dos més, serviran per incrementar el servei de teleassistència, una mesura que preveu acabar amb l’actual llista d’espera en la qual ja hi ha 800 avis.

A través d’aquest pacte s’acorda que tres milions d’euros es destinaran a augmentar la cobertura del servei d’atenció domiciliària per a persones dependents. De la mateixa manera, també augmenten en un milió les ajudes a les famílies per pagar el pis o l’alimentació així com les subvencions complementàries per a l’accés a la vivenda (400.000 euros). En aquest sentit, també s’incrementa el suport a les famílies desnonades amb una partida de 200.000 euros i es crea una línia extraordinària per a entitats (un milió).

D’altra banda, per al reforç de programes socials per a menors iniciats en el consum de drogues i alcohol l’Ajuntament destinarà 2,6 milions.

En l’àmbit d’equipaments, es renovaran o construiran casals de barri, d’avis i centres de serveis socials així com un centre integral per a persones sense sostre que encara no està determinat on s’ubicarà.

Més menjadors socials

A finals del 2012 es va obrir al barri del Coll un nou menjador del programa Àpats en Companyia. Aquest servei va destinat a persones majors de 65 anys que viuen soles o en risc d’aïllament social.

El menjador de Gràcia, un dels 25 que hi ha a la ciutat, disposa des de la seva obertura de 30 places. El preu del servei varia depenent de la renda de cadascuna d’aquestes persones però pot oscil·lar entre els 50 cèntims i els prop de quatre euros.

Al districte, però, hi ha altres serveis públics de menjador social. Es tracta d’espais que ofereixen una “cobertura temporal de les necessitats bàsiques d’alimentació a aquelles persones que ho necessiten”. Per poder acollir-se a aquest servei, cal que els interessats s’adrecin al Centre de Serveis Socials més proper.

D’altra banda, també hi ha centre privats que ajuden a aquestes persones. Aquest és el cas del Servei de Suport d’Acolliment Diürn-Menjador Social Cor de Marina, situat al carrer Grassot 37, o La Terrasseta- Associació Ruxa, al carrer Fraternitat 40. Tots ells intenten oferir suport als ciutadans més desfavorits.