L’Associació de Llibreters Independents de la Vila de Gràcia va recollir, amb el seu president al capdavant, el guardó. Foto: Districte

Davant d’uns 700 representants del món del comerç barceloní, l’Associació de Llibreters Independents de la Vila de Gràcia va ser guardonada amb el premi a la millor iniciativa agrupada de dinamització comercial a la gala dels premis Barcelona, la millor botiga del món, celebrada dilluns passat. Aquest reconeixement el van compartir amb l’Associació de Venedors del Mercat dels Encants de Sant Antoni.

El jurat dels premis va tenir en compte la vocació de l’entitat gracienca per convertir-se en una plataforma de cooperació entre les llibreries, concebudes com a centres culturals de proximitat que contribueixen en gran mesura al desenvolupament cultural de Gràcia i de la ciutat. En aquest sentit, l’Associació de Llibreters de la Vila està formada per 30 llibreries de tot tipus de gèneres, des de la narrativa fins a la poesia, passant per l’assaig. A més, aquests establiments organitzen de manera periòdica tallers, clubs de lectura, sessions de conta-contes i tertúlies, una activitat que converteix el districte en un racó sagrat per a la lectura i la cultura.

Però aquesta recerca de sinergies no es queda en l’àmbit organitzatiu, ja que la col·laboració i l’ajut mutu entre les llibreries també es fa palès. A principis del mes de setembre la llibreria especialitzada en novel·la negra i literatura fantàstica, Black Mask, va incorporar-se a la llibreria Consumició Obligatòria, al carrer del Diluvi, per evitar així el seu tancament. Ara per ara, aquests dos comerços treballen braç a braç i estan aconseguint tirar endavant.

UN SANT JORDI DE TARDOR

L’activitat de l’Associació de Llibreters de la Vila va en augment, ja que aquest diumenge celebraran la seva primera sortida al carrer en el marc de la nova Fira dels Llibreters de Gràcia. Aquest esdeveniment, que es desenvoluparà de 10 del matí a 9 de la nit a la plaça de la Vila, servirà per celebrar el primer any de vida de l’associació.

A la fira hi haurà parades de tots els gèneres i estils literaris, a més d’espais dedicats a la lectura de poemes, a la música, taules rodones, tallers i sessions de conta-contes per a la mainada. Tot plegat, un pas més per fer de la Vila de Gràcia l’epicentre de la cultura literària de la ciutat.

COOPMERCAT, TAMBÉ

A Gràcia també va caure un altre guardó durant la gala dels Barcelona, millor botiga del món. I és que CoopMercat-Porta a Porta va rebre el premi al model de comerç sostenible “pel seu compromís social tant en la inserció laboral de les persones amb discapacitat com en el servei i l’assistència que des de les seves botigues s’ofereix a la gent gran”. Aquesta cooperativa va obrir al Camp d’en Grassot la seva tercera botiga a la ciutat, al passeig Sant Joan, 186. El jurat també va valorar l’esforç d’aquesta cadena per promoure el comerç de productes de proximitat.

CoopMercat-Porta a Porta va compartir aquest reconeixement amb René+que electrodomèstics, un negoci que posa èmfasi en tot allò que està relacionat amb l’estalvi i l’eficiència energètica.

Una gala polèmica

No hi van ser tots. L’acte de lliurament dels premis Barcelona, la millor botiga del món, celebrat dilluns passat, va estar marcat per l’absència dels eixos comercials de Sant Andreu i del Clot, que no van assistir a la gala en protesta per “l’aposta clara per part de l’equip de govern per un model de comerç que res té a veure amb el català” –en clara referència als diversos projectes d’ampliació de superfícies comercials com la Maquinista o l’Heron City–, tal com va assegurar Pròsper Puig, president dels comerciants andreuencs, en una carta on refusava la invitació de l’alcalde Trias per assistir a la cerimònia. De la mateixa manera va actuar el president de l’Eix Clot, Xavier Bou, també contrari a les ampliacions projectades.

Al lliurament de premis tampoc van assistir el líder d’ICV-EUiA a Barcelona, Ricard Gomà, i l’alcaldable socialista, Jaume Collboni, en protesta per la política comercial del consistori. El que sí que hi va assistir va ser el president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, que tot i estar d’acord amb la decisió dels eixos de Sant Andreu i Clot va anar a la gala en respecte a la resta de companys premiats.

Per la seva banda, l’alcalde va fer durant la gala dels premis una aposta pel consens entre els botiguers. “Hi ha posicions diverses al sector, però hem de buscar com fer pinya amb les coses bàsiques”, va dir. Sobre l’ampliació de les superfícies comercials, Trias va afirmar que la ciutat “ha de mantenir l’equilibri de formats tant a escala de comerç local com d’abast metropolità”.

 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram