Queviures J. Murria

Foto: Ajuntament

Amb l’objectiu de protegir una singularitat de Barcelona com són els comerços emblemàtics, l’Ajuntament ha impulsat 18 mesures per garantir-ne el futur. Des del consistori informen que aquest conjunt de propostes volen vetllar per la sostenibilitat d’aquests negocis, alguns d’ells centenaris, i convertir-los en un actiu, una “riquesa” del teixit comercial barceloní.

La iniciativa busca preservar i promoure aquests establiments com a “símbol i expressió” de la identitat de la ciutat. A més, la voluntat municipal és posicionar Barcelona com una ciutat referent a l’hora de protegir aquestes botigues. Per altra banda, es volen posar en marxa eines per donar a conèixer la seva situació de forma “objectiva i rigorosa”. Finalment, està previst fer partícips aquests comerços a l’hora de fer polítiques comercials per a la ciutat, posant especial èmfasi en la seva professionalització i digitalització, entre altres.

“Fet diferencial”

Per altra banda, les mesures plantejades pel govern municipal volen potenciar el sentiment d’identitat per tal que els ciutadans valorin el “fet diferencial” d’aquests comerços. En aquesta línia, es portaran a terme programes d’història a la televisió pública betevé i s’incorporaran codis QR a cada establiment per permetre l’accés a aquest contingut a través del telèfon mòbil.

A més, està previst que es promogui la Ruta dels Emblemàtics i el taller de Geoemblemàtics, en el marc del programa ‘El Comerç i les Escoles’, que vol apropar el teixit comercial als més petits. Sobre això, cal dir que entre el 2016 i el 2021 el 46% dels establiments emblemàtics de Barcelona van prendre part en alguna activitat de formació.

I és que aquest tipus d’establiments necessiten eines per enfortir-se, destaquen des de l’Ajuntament. Per fer-ho possible, afegeixen, es continuarà garantint la participació d’aquestes botigues en les polítiques de suport al comerç local.

Tot plegat es va presentar al Ple del dia 25 de febrer. Aquell dia es va explicar que l’Ajuntament demanarà a la Generalitat un canvi legal que ajudi a garantir la protecció d’aquests establiments, mentre que es va plantejar la possibilitat que el consistori compri locals concrets com El Ingenio, tot i que encara ha d’estudiar aquesta mesura.