Verd urbà

Foto: Ajuntament

Els horts urbans i l’impuls del verd a les ciutats estan guanyant cada cop més terreny com a propostes per combatre els efectes del canvi climàtic en unes metròpolis cada vegada més massificades.

És en aquest context que cal emmarcar Les 48 hores d’agricultura i verd urbà, un festival que va tenir lloc a Barcelona el cap de setmana del 14 i 15 de maig. Va ser organitzat per l’Associació Replantem, amb el suport de l’Ajuntament. Entre les activitats programades hi havia xerrades, visites guiades, tallers de compostatge, d’horts periurbans i de cobertes verdes, entre altres. Amb tot, una cinquantena de propostes que tenien la finalitat de compartir amb la ciutadania les innovacions d’agricultura verda que estan canviant l’entorn i impulsar-la per avançar en les pràctiques sostenibles.

A més, el cap de setmana sostenible va oferir experiències directes amb els projectes i espais més desconeguts de la ciutat i que estan relacionats amb el món del verd i l’agroecologia. De fet, una de les activitats va tenir a veure amb un tema d’actualitat com és la relació dels éssers humans amb els arbres.

La finalitat del projecte és compartir amb la ciutadania les innovacions en agricultura i verd urbà

Per la seva banda, l’Ajuntament va aprofitar el festival per presentar el seu programa municipal Mans al verd, que impulsa a través de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins per tenir cura de les zones verdes de la ciutat.

Per altra banda, el festival també va oferir la possibilitat de fer visites a horts urbans gestionats per associacions de la ciutat, com ara els de les masies de Can Mestres i Can Cadena.

Replantem

L’entitat organitzadora, Replantem, està formada per 24 professionals, empreses, emprenedors i altres entitats que fomenten els projectes sostenibles i de cultura verda a Barcelona.

El seu objectiu és difondre entre la ciutadania de la ciutat la importància de portar a terme pràctiques sostenibles i verdes.

Amb tot, l’esdeveniment de Les 48 hores se celebra també en altres ciutats del continent. De fet, es desenvolupa a una vintena de localitats franceses –país on va néixer el concepte–, a més d’altres de Bèlgica o de Suïssa.