El nou catàleg municipal de comerços emblemàtics protegits n’inclou 11 a Gràcia, dos menys dels que recollia l’anterior llista elaborada pel govern de Xavier Trias. Es tracta de la botiga de components d’electricitat Amadeo Carbonell, a Llibertat, 42; la botiga d’art i marcs Andreu Marcos, a Astúries, 5; el Bar Oller, a passeig de Sant Joan, 146; l’Antiga Camiseria H. Ruiz, a Gran de Gràcia, 64; la Camiseria Pons, a Gran de Gràcia, 49; la Farmàcia Guerra, a Gran de Gràcia, 166; l’Herboristeria Llobet, a Travessera de Gràcia, 159; Llegums-Graneria Sala, a Travessera de Gràcia, 137; la Pastisseria Ideal 1919, a Gran de Gràcia, 207; la Pastisseria Montserrat, a Torrent de l’Olla, 79 i Vinos Vicente Casas, a Providència, 19. Els dos comerços exclosos són la bacallaneria Ros, a Travessera, 188 i la tocineria Rafael, a Verdi, 85.

En total, la nova proposta municipal inclou 211 establiments que seran beneficiaris de pla de protecció de les botigues històriques que es portarà al pròxim Ple del 26 de febrer. Unes mesures que ja han rebut el vistiplau del grup de CiU, que considera que el nou pla “beu i s’inspira” en el que va presentar l’any passat.

El nou pla té com a objectiu protegir aquests negocis, tot i que reconeix la seva incapacitat de salvaguardar l’activitat dels negocis, que és el que justament demanava l’Associació de Comerços Emblemàtics. “No hi ha hagut cap canvi respecte de la proposta anterior”, lamenta Josep Mari Roig, secretari de l’entitat.

Com a contrapartida, el consistori hi destinarà 1 milió d’euros anuals en ajudes en l’IBI –de fins al 95%– i bonificacions per fer obres als locals, unes ofertes que tampoc convencen els propietaris dels comerços. “No hem demanat cap subvenció, seria un greuge comparatiu amb la resta de botiguers”, critica Roig.

El pla estableix tres categories de protecció segons l’interès patrimonial. Pel que fa a Gràcia, dels 11 seleccionats, només l’herboristeria Llobet té el màxim nivell de salvaguarda. Tot plegat, unes mesures que no il·lusionen els botiguers, que estan negociant amb el PSC per portar la qüestió al Parlament. El serial va per llarg.