El comerç està patint molt la crisi del coronavirus. Foto: Ajuntament

La preocupació entre el comerç de la ciutat per la crisi del coronavirus és absoluta. Lluís Llanas, un dels vicepresidents de la Fundació Barcelona Comerç, ha afirmat en declaracions a aquesta publicació que “hi ha bastants comerços que ja no podran tornar a obrir”. Llanas ha explicat que, a banda de la preocupació sanitària, entre els comerciants “hi ha angoixa” perquè “han de pagar els lloguers i els sous no estan garantits”.

Les paraules de Llanas arriben després que Barcelona Comerç fes públic ahir un comunicat per demanar mesures “extraordinàriament urgents”. L’entitat, que aglutina una bona part dels eixos comercials de la ciutat, es va expressar en termes molt contundents i va avisar que “és necessari garantir la liquiditat a les empreses, especialment a les petites i mitjanes i als autònoms, per evitar la seva fallida immediata i que puguin mantenir l’activitat protegint l’ocupació”.

Des de Barcelona Comerç concreten quines són les mesures que s’haurien de prendre amb més urgència. Pel que fa a les empreses, es demana la suspensió del pagament de les cotitzacions i que “es contempli l’accés dels treballadors a la protecció per desocupació sense exigir període de carència”. Pel que fa a les taxes i impostos, es demana la seva moratòria o anul·lació. En el cas dels autònoms,  s’exigeix la suspensió de les cotitzacions socials, l’abonament de les baixes des del primer dia i una prestació, que hauria de sortir d’un fons extraordinari, per l’aturada brusca de l’activitat. Pel que fa al crèdit, Barcelona Comerç veu totalment necessari posar en marxa “una línia d’avals públics que faciliti l’accés al crèdit per part de les empreses, especialment de pimes i autònoms”. Per últim, es demanen moratòries dels pagaments als proveïdors i s’exigeix a l’administració els pagaments als seus proveïdors de forma immediata.

Cal recordar que el decret d’estat d’alarma aprovat dissabte pel govern espanyol va suspendre l’activitat dels comerços durant 15 dies, amb només algunes excepcions previstes. Tot i això, el sector tem que el tancament obligatori s’allargui més dies.

PRIMERES MESURES
Aquesta mateixa tarda el tinent d’alcalde Jaume Collboni ha anunciat les primeres mesures de xoc després de la petició dels comerciants. En una compareixença feta des de casa seva, Collboni ha explicat que l’Ajuntament obrirà una oficina tributària per fer un seguiment individual de la situació de tots els comerços afectats. Al mateix temps, el tinent d’alcalde ha anunciat que no es cobrarà la recollida de residus als comerços, que les taxes de les terrasses seran retornades de forma proporcional per cada dia que bars i restaurants estiguin tancats i que s’estudiaran canvis en la normativa de terrasses per tal que es pugui adaptar a la conjuntura de cada moment. A banda, Collboni també ha anunciat un decret municipal per garantir la liquiditat de les empreses que són proveïdores del consistori. Per acabar, va afegir que aquestes mesures no seran les últimes i que el principal objectiu del govern municipal és que tota aquesta situació provoqui “el menor dany possible” al sector del comerç.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram