comitiva barcelonina

Foto de família de la comitiva barcelonina a Estrasburg. Foto: Twitter (@Jordi_Torrades)

El comerç barceloní ho ha aconseguit: el Parlament Europeu ha aprovat la creació de la Capitalitat Europea del Comerç de Proximitat. La proposta, presentada per Barcelona Comerç i la federació d’associacions comercials Vitrines d’Europe, va rebre llum verda el 17 de gener a Estrasburg. Ara tot apunta a Barcelona com a candidata ideal per estrenar aquest reconeixement. Abans, però, la iniciativa ha de passar per la Comissió Europea.

Sigui com sigui, el president de Barcelona Comerç, Salva Vendrell, considera que aquest “és un moment històric per al comerç local europeu”. La nova capitalitat ha de servir per protegir el petit comerç arreu del continent i, de retruc, per garantir “la supervivència d’un model de ciutat”, tal com defensen des de Barcelona Comerç. Aquest model, afegeixen, ha de comptar amb “barris revitalitzats”, capaços de preservar la forma de vida local i desmarcats de la “desertització comercial que amenaça no només la identitat de les ciutats d’Europa, sinó la cohesió social entre els veïns i veïnes del territori i un estil de vida més sostenible”. D’altra banda, els comerciants impulsors de la capitalitat creuen que aquest títol dotarà el comerç de proximitat “d’entitat i identitat” davant les institucions europees.

Per la seva banda, el text aprovat pels eurodiputats recorda que el comerç minorista representa un 11,5% del valor afegit de la Unió Europea, i que dona feina a gairebé trenta milions de persones. També subratlla que el petit comerç evita la “degradació” dels centres de les ciutats. És per aquests i altres motius que la majoria dels eurodiputats consideren necessari crear “consciència col·lectiva de la importància econòmica i social” que té aquest sector

Barcelona ho té tot a punt

Després de fer realitat la nova capitalitat europea, el comerç barceloní té clar que anirà a totes perquè Barcelona sigui la primera ciutat a aconseguir-la. Des de Barcelona Comerç asseguren que ja tenen “a punt” el programa de la seva candidatura i que posaran en marxa els tràmits per assolir la capitalitat tan aviat com sigui possible. “Entenem que Barcelona ha de ser la primera de les capitals i que ha de fer de prescriptora de futur per a les altres ciutats”, va dir Vendrell el 17 de gener, en unes declaracions a l’ACN fetes després de conèixer el resultat de la votació a l’Eurocambra.

En la mateixa línia, el primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, va assegurar que l’Ajuntament “no estalviarà esforços per fer realitat la pròxima fita: que Barcelona esdevingui la primera capital europea del comerç de proximitat”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram