pintant persianes

Dones del programa ‘Persianes amb ànima’ pintant un mural. Foto: Atra

Si vas a passejar pels carrers de Gràcia, segur que hi veuràs més d’un mural pintat, en parets, portes, i persianes, cada un amb un missatge que t’atrapa i et fa aturar per admirar-lo. Però, què amaguen?

La Blanca Olivares és la coordinadora del programa Persianes amb ànima, i va ser precisament passejant per la Vila de Gràcia quan va visualitzar el projecte: “Em vaig adonar del poder que tenien aquestes obres d’art per comunicar lluites i idees”, explica a Línia Gràcia.

Persianes amb ànima és un programa de la fundació ATRA que promou la inclusió social i la inserció laboral de dones en situació de vulnerabilitat a través de l’art urbà. Va ser reconegut amb el premi Vila de Gràcia a la defensa dels valors cívics l’any 2022. És un projecte comunitari en què dones amb alguna condició de salut mental, víctimes de violència de gènere, amb addiccions, o altres casuístiques que les portin a ser vulnerables davant la societat poden trobar-se en igualtat i col·laborar.

Els comerciants

Quan va començar, el programa es deia Parets amb ànima, i en la primera edició es van pintar tres murals a tres parets de Vallcarca. Tot i això, Olivares explica que era molt complicat aconseguir els permisos per pintar parets. Però, gràcies als comerciants, van trobar l’alternativa.

Mentre pintaven, alguns botiguers es van apropar a xerrar amb elles i admirar la seva feina, i els van proposar pintar les persianes dels seus comerços. De mica en mica, i gràcies al boca-orella, el projecte va anar creixent i més comerciants en van voler formar part.

“Les alumnes estan presents en tot el procés. Elles entrevisten els comerciants per saber quin disseny volen”, reben formació i tallers d’il·lustradors i muralistes i aprenen tècniques artístiques i de rehabilitació, es preparen els materials… “Ho fan tot”, assegura Olivares. Per a molts comerciants també és una manera d’evitar el vandalisme.

La inserció laboral es dona “tant en l’àmbit artístic, perquè hi ha alumnes que s’hi volen dedicar”, com en “les relacions que estableixen amb el veïnat”, afirma Olivares. “Per això és comunitari, perquè ajunta entitats i teixeix vincles al barri”, resumeix la coordinadora.

Les dones també preparen exposicions en què “escullen les obres que volen mostrar i les expliquen elles mateixes”.

Fins al 2 de febrer la seu del Districte de Gràcia acull una exposició fotogràfica que fa un recorregut per la segona edició del programa i que permet conèixer les històries rere l’art dels carrers de Gràcia.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram