Villa Jazmines

Foto: Ajuntament.

Un dels petits secrets que amaga Sant Andreu és Villa Jazmines, una torre colonial situada a l’encreuament entre els carrers de Pinar del Río i de Francesc Tàrrega, al barri dels Indians. És un record molt ben conservat dels indians a Sant Andreu i un exemple notable de supervivència arquitectònica.

Indians a Sant Andreu

Els indians és el nom que tenien els aventurers i comerciants catalans de finals del segle XIX i principis del XX que tornaven a casa després d’haver passat molts anys a les colònies espanyoles. Havien emigrat pobres i tornaven rics. En arribar, construïen grans mansions, vestien amb elegància i fins i tot actuaven com a mecenes i patrocinadors, cosa que els va fer molt populars a l’època. Aquelles cases d’indians que van construir són un molt bon exemple de la millor arquitectura d’aquells anys.

L’arquitecte Ferran Tarragó va projectar Villa Jazmines l’any 1920 per encàrrec d’un d’aquests indians, José Racionero Torres. Tot i que des dels anys 50 i fins al 1987 va allotjar l’escola Ferton, la casa encara conserva la seva aparença, amb una gran torre central, un antic mirador i les palmeres del jardí. Actualment, acull una cocteleria tan popular que ha prestat el seu propi nom a la casa: la Torre Rosa.