Casa Comas d'Argemir

Foto: Ajuntament

La Casa Comas d’Argemir (Av. República Argentina, 92) és una residència modernista amb tocs medievals que destaca en el paisatge urbà del barri de Vallcarca i els Penitents, entre els carrers Bolívar, Agramunt, l’avinguda República Argentina i l’avinguda Vallcarca. Obra de l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanoves, data de 1904, un moment en què estava de moda el corrent historicista, que consistia a interpretar i recrear, més o menys de manera lliure, estils anteriors com ara el Mudèjar o, com en aquest cas, l’estil medieval. La Casa Comas d’Argemir és un bon exemple d’aquesta tendència.

Ara bé, posats a buscar referències, qualsevol coneixedor de la història de França reconeixeria en aquest castell bellament fortificat una recreació lliure dels chateaux francesos de l’Edat Mitjana, edificis que coneixia prou bé Josep Vilaseca. Probablement, els propietaris li van demanar una casa de conte i l’arquitecte els va construir una mena de palau modernista a l’estil de la cort i la noblesa francesa medieval.

Vilaseca, conegut per ser l’autor de l’Arc de Triomf de Barcelona, va projectar en aquest encàrrec tot el bagatge artístic que havia adquirit al llarg dels anys. És per això que aquesta obra, tan eclèctica, fusiona amb llibertat les formes bàsiques d’un castell medieval amb elements purament modernistes, com ara l’ús de l’arc parabòlic a l’entrada o la ceràmica vidriada a la coberta de la torre. L’ornamentació és generosa i barreja elements mudèjars i gòtics amb d’altres presos de l’Art Noveau francès.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram