La Reial Acadèmia està situada al número 115 de la Rambla. Foto: Ajuntament

És una de les institucions de difusió del coneixement més antigues de la ciutat, i també una de les més valuoses si ens atenim al seu patrimoni. La Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona, o RACAB, es va fundar l’any 1764, per iniciativa d’un selecte grup d’estudiosos que, esperonat per l’esperit il·lustrat de l’època, va voler introduir a Catalunya els avenços científics que tenien lloc arreu del món.

Durant molts anys aquesta institució va actuar com a difusora del coneixement europeu al país i va portar a Barcelona a figures com Albert Einstein, per exemple, que va oferir una conferència l’any 1923. També va impulsar projectes científics com ara la creació de l’Observatori Fabra, l’any 1904.

La RACAB destaca per tenir un patrimoni excepcional format per la seva seu, l’edifici de la Rambla, al número 115, obra de l’arquitecte Josep Domènech i Estapà; l’Observatori Fabra; la col·lecció de rellotges; l’equipament astronòmic, meteorològic i sismològic, i l’estació sismològica de Fontmartina, ubicada al Montseny. També l’arxiu i la biblioteca, que comprenen un fons documental de quasi tres segles de gran valor històric. La biblioteca, amb més de cent mil volums, és una de les més importants de l’Estat en fons científics de la segona meitat del segle XVIII.

Actualment, l’associació continua la seva tasca divulgativa i és membre d’ALLEA (All European Academies), una federació que agrupa prop de 60 acadèmies de llarga trajectòria al món. L’any 2014, amb motiu dels 250 anys de la seva fundació, el Govern de la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

Contingut elaborat amb la col·laboració de:

Logo Ajuntament Barcelona

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram