Van retirar-lo el 2003 durant les obres de la plaça

Una vegada restaurat, el monòlit en record de Pompeu Fabra torna a presumir enmig de la plaça Lesseps.

El monòlit dedicat al filòleg gracienc, va ser aixecat a la plaça Lesseps l’any 1982, les obres de transformació d’aquest espai, però, van obligar a retirar-lo l’any 2003. Ara, però, ha tornat a la plaça que ocupava, una plaça molt diferent a la que ja fa gairebé 30 anys va ser inaugurada per primera vegada. Concretament davant de la biblioteca Jaume Fuster.

Al llarg de l’acte institucional que va tenir lloc el passat cap de setmana, la regidora de Gràcia, Maite Fandos, va reivindicar “els orígens graciencs de Pompeu Fabra”, del qual es compleixen, enguany, els 124 anys del seu naixement.

Fandos va presidir la inauguració juntament amb la presidenta del Consell del districte de Gràcia, Elsa Blasco, i els representants veïnals i d’entitats del districte, com el Club Excursionista de Gràcia, Taller d’Història de Gràcia i Amics de la Plaça Lesseps. La regidora també va voler recordar la vinculació de Fabra amb el món esportiu, ja que ell va ser el primer president de la Unió Catalana de Federacions Esportives constituïda l’any 1933, i precursora de l’actual Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

Segons Fandos, el retorn d’aquest element a la plaça ha estat “una resposta a la petició ciutadana de recuperar-lo i homenatjar la figura de Pompeu Fabra, tan vinculat a la història del nostre territori i país”.

Les entitats participants a l’acte han llegit un manifest en que han destacat la biografia d’”un dels personatges graciencs més importants de la història de la nostra Vila”. Les entitats han volgut recordar la gran tasca de “normalitzador de la llengua catalana” de Pompeu Fabra, però també la seva relació amb el món de l’esport.

La seva afició a l’excursionisme va fer que ell mateix definís l’activitat, al seu diccionari, no ja com a una activitat d’oci o lleure, sinó com a esport.

En aquest sentit Pompeu Fabra va ser, també, el primer president de la Unió Catalana de Federacions Esportives, entitat que es convertiria en l’actual Unió de Federacions Esportives de Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram