Fàbregas és una figura clau de la música catalana. Foto: Luis Rodríguez / ACN

El músic i fundador del festival Tradicionàrius, Jordi Fàbregas, va morir el passat 21 de gener als 69 anys per problemes de salut després que el 5 de gener fos operat d’urgència d’una afecció cardíaca crònica que patia.

Músic de professió, Fàbregas deixa una llarga trajectòria en el món de la música i se’l pot considerar un dels artífexs de la recuperació de la música popular catalana. El 1988 va crear el festival Tradicionàrius i el 1993 el Centre Artesà Tradicionàrius (CAT) amb l’objectiu de promocionar la música i la cultura tradicionals catalanes. També va estar al darrere d’altres projectes, com ara el festival Saraus de Primavera, Mercè Folk, el Mercat de Música Viva de Vic i de la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional de Manresa. A banda, va ser un dels cofundadors de la formació El Pont d’Arcalís, que es va dedicar a divulgar la música i la cançó tradicional dels Pirineus. Pel que fa a la seva carrera en solitari, Fàbregas també va publicar diversos discos.

L’any passat va rebre la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva trajectòria, mentre que el 1991 havia estat guardonat amb el Premi Nacional de Música, el 1995 amb el Premi Nacional de Cultura Popular i el 2006 amb la Medalla d’Honor de Barcelona.

Des del Festival i el Centre Artesà Tradicionàrius han assenyalat, a través d’un comunicat, que no troben millor homenatge “per celebrar la vida d’en Jordi que continuar la programació del Festival Tradicionàrius que va dirigir al llarg de 33 anys i que hauria d’haver inaugurat el passat dia 15 de gener amb l’espectacle ‘Almanac’”.

48 CONCERTS
El Tradicionàrius, doncs, es va posar en marxa el 16 de gener en una 34a edició que va tenir com a protagonista del tret de sortida Eliseo Parra, que va presentar ‘Cantar y batir’, el seu últim disc, fet durant el confinament. Les 150 entrades que es van posar a la venda s’havien exhaurit.

Enguany el festival ha programat un total de 48 concerts. En declaracions a l’ACN, Carol Duran, la directora del Tradicionàrius, explicava just abans de l’estrena que, tot i la pandèmia, no es podien permetre no fer aquesta edició perquè “calia ajudar un sector que està patint molt”. De fet, un dels objectius és reivindicar la importància de la cultura. “Hem volgut que segueixi actiu perquè no hi ha millor vacuna que la música i oferir tots aquests concerts és una manera d’ajudar-nos a estar millor”, remarca Duran.

Així doncs, tot i l’absència d’artistes internacionals, el Tradicionàrius 2021 presenta una programació molt destacada. Hi haurà 32 recitals d’artistes de renom com Pep Gimeno ‘Botifarra’, Biel Majoral, Sabor de Gràcia, Quartet Brossa, Luar Na Lubre, Corrandes són Corrandes, Maria Rodés, Laura Esparza i Maria Arnal i Marcel Bagés, entre d’altres.

Pel que fa al cicle de propostes de proximitat entre músic i públic, que enguany celebra la seva segona edició, inclou artistes com Coloma Bertran, Carles Marigó, Manu Sabaté i David Domínguez, la Companyia Minimíssima, Pau Benítez i Blai Casals. A més, una col·laboració amb el Palau de la Música permetrà gaudir de la música de Barcelona Gipsy Balkan Orchestra i Rodrigo Cuevas en aquest emblemàtic edifici.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram