Carrer decorat Gràcia

Imatge d’un dels carrers decorats de la Festa Major de l’any passat. Foto: Ajuntament

La Sagrada Família, el Park Güell, la Casa Batlló i la Pedrera són alguns dels emblemes mundialment coneguts de Barcelona, però sembla que ja fa uns anys s’hi va unir, lògicament a una escala inferior, un nou emblema: la Festa Major de Gràcia. No es tracta de cap edifici, escultura o quelcom físic que es pot visitar tot l’any, sinó que és la festa major d’un barri que per la seva naturalesa s’ha convertit en una de les atraccions turístiques més grans de la ciutat durant l’estiu.

Tothom sap que a Gràcia es decoren els carrers i els veïns competeixen per ser els guanyadors de cada nova edició de la festa. Els últims dos anys la celebració ha patit un augment de visitants desmesurat, segons explica la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Lina López. “Després de la pandèmia hem notat com la festa s’ha anat massificant”, diu.

L’efecte de les xarxes

I és que des de llavors, només l’any 2021 la celebració es va viure amb excepcionalitat, ja que els accessos encara estaven molt controlats i s’havia de reservar entrada per evitar aglomeracions i contagis. Va ser el 2022 quan van notar una crescuda important de visitants, que es va tornar a multiplicar el 2023. “Tothom volia gresca i tothom volia venir, però l’any passat vam arribar a un punt de gent que mai hi havíem arribat, ni tan sols anys abans de la pandèmia”, afirma la presidenta de la Fundació de la Festa Major.

En aquest sentit, López fa una reflexió partint de la base del “tret diferenciador” que els dona el guarniment dels carrers. “Això fa que molta gent els vulgui venir a veure, però les xarxes també han ajudat molt a la massificació”, subratlla. I és que, segons explica la màxima representant de l’organització, han vist que abans, si feies el circuit de carrers, la gent fluïa, però ara “tothom es vol fer un selfie”. “S’aturen i bloquegen els carrers”, lamenta.

concert gràcia festes

Un dels concerts que es van fer en un dels carrers l’any passat. Foto: Ajuntament

És per tot això que de cara a l’edició d’enguany la Fundació ha anunciat dues novetats per millorar la convivència entre veïns i visitants. D’entrada, se celebrarà una nit tranquil·la sense concerts ni activitats amb so amplificat el 18 d’agost. I la segona novetat és l’endarreriment dels premis de la decoració per evitar aglomeracions als carrers guanyadors. “La societat avança i evoluciona, no podem fer una festa com fa 40 anys”, conclou López.

La implicació veïnal

És evident que la Festa Major ha funcionat tan bé tants anys pel fort vincle veïnal que uneix la celebració i els veïns. Tot i que la festa continuï mantenint aquest factor, sembla que els últims anys ha abaixat el volum d’implicació veïnal, segons explica la presidenta de la fundació. “Després de la Covid molta gent va veure que volia aprofitar les vacances perquè el guarniment ho aclaparava tot. La gent jove, sobretot, prefereix marxar”, comenta.

Tot i això, hi ha excepcions. És el cas dels carrers de Puigmartí i Progrés, que porten més de 100 anys decorant. “S’han mantingut en el temps i dels 200 anys que portem de festa, ells poden dir que en porten més de 100”, explica López.

Els gegantons, pregoners

El Torradet i la Gresca, els gegantons de la Fundació de la Festa Major de Gràcia, portats per la colla de Geganters de Gràcia, seran els encarregats del pregó que marcarà l’inici de la Festa Major de Gràcia 2024. L’elecció és un homenatge al 25è aniversari d’aquestes figures, nascudes el 1999, com a encàrrec de l’aleshores Federació de la Festa Major. Així, el pregó es farà la tarda del 14 d’agost i servirà per explicar la història dels gegantons i de la Festa Major.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram