Existeix a Espanya una brigada d’investigació policial que posa nom als operatius sense seguir més protocol que el criteri de no donar pistes. Així doncs, les operacions es coneixen públicament per la inventiva o coneixement i les aficions dels agents, o alguna novetat en el transcurs de la investigació. Fins i tot les més delicades solen identificar-se en altres idiomes. També hi ha intervencions que no donen per més i reben l’apel·latiu de Cas.

L’operació Anúbis es va batejar així amb motiu del referèndum d’independència declarat il·legal pel Tribunal Constitucional. L’operació Estela va treballar en el desmantellament del frau de la Diputació de Barcelona amb Salvador Esteve, expresident, de Junts x Catalunya. L’Agència de l’aigua es va veure implicada amb alts càrrecs de Medi Ambient sota les sigles de Convergència Democràtica de Catalunya; l’exsecretari de relacions internacionals, Victor Terradellas, abans de proposar un exèrcit català, va ser investigat per relacions econòmiques sospitoses amb ONG’s internacionals. Sobre el cas 3% van informar d’un finançament il·lícit del mateix partit. A la mateixa bancada se li atribueix l’operació Petrum, on alguns alcaldes i famílies del nord i del sud català pagaven comissions a fundacions properes a la seva conveniència. L’operació Catalunya segueix oferint-nos sorpreses sobre la família Pujol per tràfic d’influències, suborn, corrupció i falsedats. L’home de confiança de l’expresident Mas, que va ser tresorer de la formació esmentada, Daniel Osàcar, al costat dels seus socis Rahola Matutes, Prenafeta i Estivill, van ser acusats per fraus milionaris en el cas Palau de la Música i en algunes concessions constructores d’edificis emblemàtics de la Generalitat. L’operació Mercuri va demostrar delictes urbanístics amb la connivència de membres del partit socialista; igual que el cas Pallerols, per frau i malversació en els Ferrocarrils de la Generalitat i la línia 9 del metro. El cas Innova va demostrar corrupció en càrrecs del departament de Salut amb el concurs de tots dos partits.

Hi ha operacions que no són oficials, només deixen veure detalls de tant en tant, a pinzellades. Són paisatges incomplets. L’operació fred és un dispositiu que realitzen els ajuntaments quan es preveuen temperatures properes als 0º. No hi ha delictes. Va dirigit a les persones que viuen sense llar en un intent d’evitar patiments grans, ja que es pretén prevenir malalties i defuncions. Al carrer es passa malament cada dia. A més, la gent que dorm en cotxes s’escapa dels comptes dels serveis socials i els que habiten locals i habitatges ocupats encara més, aquests no compten.

Les classes econòmicament dominants i els polítics poderosos evadeixen les seves riqueses per amagar en els paradisos fiscals que, abans i després de la llista Falciani, s’estenen impunement per tot el planeta amb la col·laboració d’entitats financeres. Aquestes castes no fan més que perjudicar greument als seus conciutadans, ja que ens priven del capital necessari per a distribuir aquestes quanties equitativament entre el conjunt de la població, impedint dolosament el benestar i la prosperitat de les poblacions més necessitades, i el pitjor, insultant-les.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram