La filosofia del nou entrenador del Barcelona, que ja ha vingut demostrant des que s’asseu a les banquetes, el seu gust pel talent domèstic, obre un nou i engrescador horitzó per als joves del planter. En els seus conjunts l’asturià sempre ha volgut apostar pels nous valors, i ara que retorna al club blaugrana desitja que la columna vertebral de l’equip es basi en jugadors de la casa. Si analitzem l’onze habitual de Martino durant aquesta passada temporada, ens adonem que la mitjana d’edat era propera als 30 anys. Per tant, la primera missió del nou tècnic ha de ser renovar el grup en profunditat i incloure-hi sang jove. Les baixes segures de Puyol i Valdés, i l’interrogant sobre el futur de Xavi, ja van en aquesta direcció.

Si a això hi afegim els retorns de Rafinha i Deulofeu amb 21 i 20 anys respectivament, i les incorporacions del porter Ter Stegen (22) i Halilovic (a punt de fer-ne 18), el relleu generacional està servit. L’últim nom que està sonant amb força és el del central del PSG Marquinhos, que té tan sols 20 anys. Tot plegat ens dóna una idea aproximada dels plans de ‘Lucho’, fonamentats en conferir a la pedrera un alt protagonisme i en anar a buscar l’excel·lència a fora només en el cas que a casa no la hi tinguem. És això últim el que succeeix, per exemple, en la tan important posició de central: al filial no hi ha cap jugador que a hores d’ara destaqui en aquesta demarcació tan delicada, i tenint en compte que ha estat una mancança que hem arrossegat en els darrers temps, cal ser ambiciosos i intentar fitxar autèntics especialistes de nivell mundial.

Com a mínim, un. El fet que el PSG hagi tancat la incorporació de David Luiz, obre les portes a la possible sortida de Marquinhos (ja pretès pel Barça l’any passat, quan jugava a la Roma) del conjunt francès. Es parla d’un possible canvi per Alves, més una compensació econòmica per part del Barça. Els experts asseguren que aquest central brasiler és rapidíssim i que per tant respondria al perfil que Puyol va dir que hauria de tenir el seu substitut, i que podria complementar-se perfectament amb Piqué (que acaba de renovar fins al 2019). Personalment, i sense descartar l’esmentat jugador al qual he vist molt poc, penso que l’opció més fiable seria la del jove de l’Athletic Laporte. Després d’haver estat un dels millors defenses centrals d’aquesta Lliga, i amb només 19 anys, ha fet prou mèrits perquè el tinguin en compte.

Té l’avantatge que ja coneix la competició, ha quallat una temporada sensacional en el seu actual equip, i és de suposar que Zubi ja deu haver mantingut converses des de fa temps amb el seu entorn. Luis Enrique, que probablement confiarà força en Bartra i Montoya (als qui ja va dirigir en la seva etapa al Barça B), guanyaria un jugador superlatiu, que la toca amb l’esquerra, i que aportaria centímetres a la rereguarda. Sigui com sigui, sembla que el tècnic té clar que es fixarà en els joves, i ja en les seves primeres declaracions va convidar les noves perles del club a treballar per a demostrar-li que poden tenir una oportunitat. Els noms d’Adama, Munir o el flamant Halilovic (que en principi arriba per a jugar al B) poden tenir un protagonisme inesperat en aquesta nova etapa.

per Sergi Villena

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram