L’intercanvi de cromos de Sant Antoni, diumenge passat. Foto: Línia Eixample

En un món on és habitual que nens i nenes creixin entre pantalles i aprenguin a relacionar-se a través de les xarxes socials, el que passa cada diumenge al voltant del Mercat de Sant Antoni és un petit miracle. Desenes d’infants i les seves famílies mantenen viu el tradicional intercanvi de cromos que es fa coincidint amb el Mercat Dominical del Llibre. Aquesta activitat pràcticament centenària ha agafat força els últims mesos arran del Mundial de Qatar, fet que ha generat alguns problemes en l’entorn. Uns problemes que, atenent les opinions de veïns, comerciants i aficionats als cromos, es poden resoldre fàcilment garantint el que tothom vol: la continuïtat dels diumenges d’intercanvi.

Mentre que a la cantonada de Comte Borrell amb Manso sembla que no hi ha inconvenients, respecte a Tamarit amb Comte d’Urgell hi ha hagut diverses queixes. “Les aglomeracions tapen l’entrada d’un pàrquing, dificulten el pas de veïns amb mobilitat reduïda i bloquegen l’accés a una floristeria que fins i tot ha deixat d’obrir els diumenges, el dia que es venen més flors”, detalla Lídia Núñez, presidenta de l’associació de comerciants Som Sant Antoni. També admeten la situació Jordi Arias, el president de Sant Antoni Comerç (l’entitat de la qual forma part el Mercat Dominical), i el de l’Associació de Veïns del barri, Pep Sala. Això sí, tots dos remarquen que no es tracta d’un gran problema.

Fil a l’agulla

En aquest context que es va començar a assenyalar fa uns dies, van agafar força dues propostes. D’una banda, la incorporació d’agents cívics per regular l’intercanvi de cromos a Tamarit amb Urgell; de l’altra, el trasllat de l’activitat d’aquest punt concret a la ronda Sant Antoni. Dit i fet. Diumenge passat, diada de Sant Jordi, es van començar a aplicar aquestes mesures.

agent cívic

Un agent cívic regula des de diumenge passat la cantonada problemàtica. Foto: Línia Eixample

“La gent ho entén i té bona predisposició”, deia l’agent cívic encarregat de donar indicacions a la zona diumenge. “Ens sembla bé, és una petició racional i s’ha d’entendre. La ronda és aquí al costat i hi ha espai”, reconeixia una dona que acompanyava els més petits de la família a canviar cromos. En la mateixa línia, un col·leccionista que participa en l’intercanvi des de fa vint anys es mostrava d’acord amb la mesura per evitar la “saturació” de la cantonada problemàtica. Aquest vistiplau, compartit per les dues associacions de comerciants del barri, l’AV i els aficionats als cromos, té un però.

Des de Fem Sant Antoni, una de les entitats que més ha reivindicat la pacificació de la ronda, Xàbius Caballé alerta que aquesta via “no pot ser el lloc on portar tot allò que molesta”. Alhora, recorda que la ronda ha d’acollir activitats veïnals, especialment els caps de setmana.

Patrimoni del barri

Els posicionaments de Núñez, Arias, Sala i Caballé tenen diferents matisos, però hi ha una visió que tots comparteixen: l’intercanvi de cromos al voltant del Mercat de Sant Antoni és patrimoni del barri i no es pot perdre. “S’ha d’intentar que no generi molèsties, però si algú surt a dir que se l’emportin a un altre barri, li direm que ni parlar-ne”, sentencia Sala.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram