Coloms

Turistes fent-se fotos amb els coloms de la plaça Catalunya. Foto: Anna Utiel

A les xarxes socials, i especialment a TikTok, està de moda el verb romantitzar. Romantitzar la rutina, romantitzar el cafè del matí amb els ulls plens de lleganyes o romantitzar el teu pis de quaranta metres quadrats en una gran ciutat. Però els turistes de Barcelona han anat més enllà i han decidit romantitzar fins i tot els coloms, altrament coneguts com les rates de l’aire.

Per comprovar-ho, només cal passar una estona a la plaça Catalunya, un espai emblemàtic totalment envaït per aquesta espècie. “Són tan macos i tenen uns colors tan bonics”, diu l’Amani, una turista de Dubai mentre es fa fotos completament envoltada de coloms. La seva parella, en Sam, espanta els ocells perquè volin de cop i la publicació d’Instagram quedi més maca. Aquesta subtil tècnica és repetida amb freqüència per les desenes de turistes que hi ha en el mateix moment a la plaça. El resultat és una bandada de coloms sobrevolant els caps dels vianants a molt poca distància, una situació no apta per a escrupolosos.

La fascinació pels coloms que mostren els turistes és sorprenent. S’asseuen al mig de la plaça per envoltar-se’n, els donen menjar i allarguen els braços perquè els ocells s’hi recolzin. Hi ha molts nens petits fent el mateix, amb els seus pares observant encantats l’escena. “Ens agraden molt”, afirma la Maryam, una turista algeriana acompanyada de la seva filla petita.

La Victoria i el Cristian, de Sevilla, donen les restes d’un entrepà de pernil a uns quants coloms que acaben reposant al braç d’ella. “Potser a la meva ciutat això em faria angúnia, però aquí em fa gràcia”, admet la noia.

Uns 200 coloms fixos

La plaça Catalunya té una població fixa d’uns 200 coloms, segons calcula l’Ajuntament. Aquesta elevada xifra és encara més alta durant la nit, quan hi acudeixen coloms d’altres punts de la ciutat atrets per les restes de menjar que deixen “turistes, alimentadors i venedors ambulants”, detallen des del consistori. Per mirar de reduir-ne la presència, en aquest indret tan cèntric s’han instal·lat quatre dispensadors de pinso anticonceptiu que han de permetre frenar la reproducció dels coloms.

Aquesta superpoblació, però, és un problema que també afecta la resta de barris i districtes. Mentre que la densitat de coloms considerada tolerable en una ciutat és d’entre 300 i 400 exemplars per quilòmetre quadrat, l’Ajuntament estima que a Barcelona és d’entre 1.300 i 1.700. Segons l’últim cens, n’hi ha 103.226.

En aquest context, en els últims anys s’han posat en marxa campanyes de conscienciació perquè la ciutadania no alimenti els coloms, si bé és una pràctica permesa i, per tant, no sancionable.

Turistes fent-se fotos amb els coloms de la plaça Catalunya. Foto: Anna Utiel

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram