Dimecres passat, el món mirava cap a Catalunya i els ciutadans van mostrar la seva força. La cadena humana, que va recorre el país de nord a sud, va ser un èxit.

Tot i l’amenaça constant de pluja, a les 17:14 hores, 1,6 milions de persones equipades amb senyeres, estelades i samarretes independentistes van unir les seves mans al llarg de més de 400 quilòmetres (del Pertús a Vinaròs) per demanar la independència i demostrar que la manifestació de la Diada de l’any passat no va ser ocasional.

A la Plaça Catalunya de Barcelona, la presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, tancava la cadena i escenificava que la via quedava unida. Minuts després, corejada per constants crits d’independència i visiblement emocionada, Forcadell va celebrar l’èxit de la iniciativa. “Som un poble perquè ho volem ser. Què o qui defineix un poble sinó la voluntat de ser? Avui ho hem demostrat”, va exclamar. La presidenta de la ANC també va remarcar que Catalunya només té dues opcions, “sotmetre’ns a l’Estat espanyol o la independència”, i va exigir que la consulta es faci, sens falta, el 2014.

Segons la Generalitat, la cadena, que en alguns trams era doble, es va desenvolupar sense incidents en un ambient festiu, amb importants mostres de cultura popular catalana i amb la participació d’un gran nombre de polítics de totes les formacions, excepte PP i Ciutadans.

Hores després de la cadena, el president Artur Mas la va qualificar, des de Ripoll, “d’èxit aclaparador” i va celebrar que Catalunya hagués ensenyat les seves “millors cartes al món sencer”.

La cadena recorre espais emblemàtics del districte

AGENDA NACIONAL

Milers de persones van reunir-se als carrers de l’Eixample per formar part de la cadena humana organitzada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).
La cadena va recórrer alguns dels espais més emblemàtics del districte, com ara el passeig de Gràcia, la plaça Catalunya i els voltants de la Sagrada Família, on la colla castellera local va aixecar dues torres enmig d’un ambient festiu i reivindicatiu.
Com a acte institucional, el Districte va celebrar la Diada un dia abans amb un concert de música tradicional catalana a la Casa Elizalde. Un acte presentat pel regidor del Districte, Gerard Ardanuy, on van assistir-hi unes 180 persones. El concert va finalitzar amb el grup De Socarrel i el públic cantant Els Segadors.

Antecedents

VIA BÀLTICA El 23 d’agost del 1989, els ciutadans d’Estònia, Letònia i Lituània van fer la Via Bàltica enllaçant amb una cadena humana les seves tres capitals per reivindicar el seu desig de llibertat i independència.

En total, la cadena va cobrir 560 quilòmetres i anava des de Vílnius a Tallinn, passant per Riga. Hi van participar gairebé 2 milions de persones del total de 7 milions d’habitants que sumaven les tres repúbliques.

Gràcies a la gran mobilització i a la repercussió internacional que es va aconseguir, a la primavera següent ja eren països independents en tota regla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram