Una imatge de la concentració de rebuig a l’atac. Foto: Ajuntament

“No passaran!”. Aquest va ser un dels crits que va retronar amb més força el passat 28 de gener durant la concentració celebrada a davant del nou centre LGTBI de la ciutat, situat a Sant Antoni, que el dia abans havia estat atacat només una setmana després d’haver obert les seves portes. La protesta, que va reunir un miler de persones, havia estat convocada per la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya.

Més d’un miler de persones es van concentrar a davant del número 22 del carrer Comte Borrell per fer visible el seu rebuig a aquesta agressió a la comunitat LGTBI. Durant la concentració, les consignes a favor de la llibertat sexual van ser una constant. Unes consignes que també van agafar forma de missatge escrit, ja que la gent va omplir de paperets amb textos breus els vidres de l’entrada del centre. “Visca la diferència”, “No passaran” o “Mai no caminareu sols” són tres exemples dels escrits que es van poder llegir. El dia abans, de forma espontània, molta gent ja havia anat penjant els seus missatges de suport.

A la concentració hi van assistir, entre d’altres, l’alcaldessa Ada Colau i la consellera de Presidència del Govern, Elsa Artadi. Durant la seva intervenció, Colau va afirmar que “accions com aquesta no poden quedar impunes” i va deixar clar que el consistori farà “el que calgui contra les agressions feixistes i d’odi”. Artadi, per la seva banda, va fer una crida a “la fermesa de les institucions contra aquest ressorgiment del feixisme” i va qualificar d’“inacceptable” l’atac.

PINTADES I VIDRES TRENCATS
L’atac contra el nou centre LGTBI es va produir la matinada del 27 de gener. Segons un testimoni dels fets, al voltant de les quatre de la matinada un grup de persones van trencar els vidres de l’entrada principal del centre i van fer diverses pintades amenaçadores, LGTBIfòbiques i amb un símbol feixista. L’Ajuntament ja ha deixat clar que presentarà una denúncia davant la Fiscalia de Delictes d’Odi. Colau, durant la concentració de protesta, va assegurar que Barcelona “és una ciutat on no es poden permetre atacs d’una minoria covarda”.

INAUGURACIÓ SENSE CONSENS
La inauguració del centre es va celebrar una setmana abans, el dissabte 19 de febrer. Durant l’acte, Colau va defensar que Barcelona és una ciutat que no té por a la lluita contra l’homofòbia i es va mostrar orgullosa de ser “la primera alcaldessa dona i bisexual” de la ciutat. Per la seva banda, la regidora de feminismes i LGTBI, Laura Pérez, va fer un repàs de les lluites en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI a la ciutat, que van començar als anys 70.

L’estrena de l’espai, però, també va anar acompanyada de les crítiques d’algunes veus del col·lectiu LGTBI. L’històric activista Jordi Petit, en una carta pública, va denunciar que el centre el gestionarà una entitat, la Plataforma d’Entitats LGTBI de Catalunya, que “no representa la majoria d’entitats LGTBI”. Segons Petit, el centre és un “bon recurs municipal amb diners de tot el món” que serà gestionat “per una minoria d’entitats i no la majoria”. Com a exemple d’això, l’activista va dir que les més de 30 entitats que participen en el Pride Barcelona “no estan integrades” a la gestió del centre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram