bharat

La gastronomia ha estat una de les protagonistes del festival. Foto cedida

Una cultura d’un país que és a uns 9.000 quilòmetres d’aquí també és un patrimoni local. Això és el que ha intentat transmetre amb la cultura índia el Bharat Fest Eixample, un certamen que posa la mirada en les manifestacions tradicionals i contemporànies de l’Índia. Fet, també, amb una visió feminista, i que el Districte ha organitzat amb la col·laboració de diverses entitats i equipaments. És a dir, una cita per a la comunitat índia, però també per a tots els barcelonins.

El Bharat Fest va arrencar el passat 21 d’octubre i s’acaba avui a l’auditori Joan Bordetas de Calàbria 66, un dels equipaments col·laboradors del certamen, a més del Centre Cívic Cotxeres Borrell, la Biblioteca Joan Miró, l’associació Nupura, la cuina comunitària de Sant Antoni amb el cuiner Balwinder i, finalment, la consultora Deepti Golani i l’escriptora Asha Miró amb un club de lectura.

Marc Folch, integrant de Calàbria 66, explica que el naixement del festival va tenir lloc a partir de la petició municipal de fer “activitats interculturals” amb un pressupost que el mateix Ajuntament proporciona. “Vam decidir ben ràpid que volíem fer un festival per a la comunitat índia i de seguida ens vam posar en contacte amb l’associació Nupura”, explica Folch. I és que Nupura és una entitat que acosta la cultura del Sud-est asiàtic a Catalunya i l’estat a través d’espectacles de diverses disciplines com el teatre o la dansa.

Així, el programa ha constat de quatre propostes: dansa clàssica i dansa contemporània, un club de lectura i un tast de gastronomia índia.

“Riquesa cultural”

“Donar veu als nostres veïns que tenen altres cultures i procedeixen d’un marc cultural diferent i el puguin aportar”, afirma Folch fent referència a l’objectiu d’aquesta cita. A banda, remarca que el festival vol enviar aquest missatge: “Conèixer els veïns i gaudir de la seva riquesa cultural amb ells”.

En aquest sentit, la directora de Nupura, Shreyashee, coincideix amb Folch i afegeix que des de l’entitat estan sempre “encantats” de fer el que sigui per a la seva comunitat.

Nupura ha aportat dues de les quatre propostes al festival. La primera va ser l’espectacle de dansa inaugural, que la directora de l’entitat afirma que era “una obra molt més artística del que realment es fa a l’Índia, res comercial”. Shreyashee explica que van sortir molt contentes perquè el teatre es va omplir d’un públic molt “mixt” i la rebuda va ser molt bona. Finalment, explica que l’última obra és de dansa contemporània, però que té la “dansa tradicional índia com a arrel”, fent-la molt diferent de la d’aquí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram