L’illa d’equipaments

L’illa d’equipaments del Fort Pienc és un exemple de victòria veïnal. Foto: Ajuntament

Al Nova York de finals dels anys cinquanta i principis dels seixanta, va agafar força una proposta del planificador urbanista Robert Moses que traçava una gran autopista al districte de Manhattan. Afortunadament, hi va haver veus dissidents que van voler parar-li els peus. Entre aquelles veus va destacar la de Jane Jacobs, una urbanista i activista que, a més de guanyar la seva croada contra Moses, es va convertir en tot un referent. Tant és així que, des del 2007, s’organitzen arreu del món els anomenats recorreguts Jane Jacobs. Es fan a principis de maig, coincidint amb el seu aniversari, i serveixen per conèixer els barris, les seves històries i lluites veïnals i els seus problemes urbanístics a través de la mirada de Jacobs.

A Barcelona, aquestes rutes es fan des del 2011 gràcies al Col·lectiu Punt 6, una cooperativa formada per urbanistes, arquitectes i sociòlogues que treballen per “repensar els espais domèstics, comunitaris i públics des d’una perspectiva feminista”. Cada any trien un barri diferent i enguany l’escollit ha estat el Fort Pienc. El recorregut tindrà lloc aquest dissabte, 6 de maig, i començarà a la plaça del Fort Pienc.

“En aquests recorreguts, qui parla és la gent del barri, no nosaltres”, deixa clar Blanca Valdivia, membre del Col·lectiu Punt 6. És per això que sempre organitzen l’activitat de la mà d’alguna entitat, que en aquest cas és el Centre Cívic Ateneu Fort Pienc, i busquen la participació d’altres associacions, col·lectius i veïns. D’altra banda, també els acompanyarà l’arquitecta feminista Zaida Muxí, sempre present en aquestes rutes.

Així, la caminada pel Fort Pienc permetrà “construir o reconstruir la memòria col·lectiva” del barri amb els testimonis del propi veïnat. “Cal recordar que moltes coses les tenim gràcies a les lluites veïnals, fet que ens ha de convidar a continuar lluitant”, subratlla Valdivia. Un bon exemple d’això, diu, és l’illa d’equipaments del Fort Pienc, que precisament es troba en plena celebració del seu vintè aniversari. “Per a nosaltres és un referent”, admet Valdivia.

“Explicar les victòries”

“A més d’assenyalar les coses que no estan bé, és important explicar les victòries, perquè ens animen a continuar”, defensa aquesta sociòloga urbana. Amb tot, convida tot el veïnat del Fort Pienc a participar en el recorregut Jane Jacobs, però també als habitants de la resta de la ciutat. “Sempre és bo conèixer altres barris i altres lluites”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram