Des de l’inici de la crisi econòmica, els índexs de pobresa i d’atur a Catalunya s’han disparat considerablement any rere any, afectant els sectors més vulnerables de la població. Les entitats socials es veuen desbordades per l’augment de demanda d’ajuts per part de les persones que pateixen les conseqüències d’aquesta situació.

“Ha augmentat l’ajuda i les persones que hi recorren”, explica en declaracions a Línia Eixample Rai Barba, responsable de comunicació de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. A més, afegeix Barba, “hi ha moltes entitats amb problemes de finançament i les institucions publiques els deuen molts diners”.

El que més preocupa les entitats socials és que cada vegada hi ha més famílies que no poden cobrir les seves necessitats bàsiques. “Sempre havíem treballat en l’àmbit de la pobresa, però anava sempre darrere de la gent gran. Arran de la crisi, han augmentat els programes de pobresa”, explica en declaracions a Línia Eixample el director d’Intervenció Social de la Creu Roja, Òscar Barbero. “Tenim nous projectes alimentaris, sobretot en l’àmbit familiar, i el 2013 s’han disparat fins als 48.000 beneficiaris a Catalunya”, detalla Barbero.

Ara la prioritat de la majoria d’entitats socials és que els sectors més pobres de la població tinguin accés a una alimentació bàsica. “Busquem, sobretot, que els beneficiaris tinguin una ració equilibrada. També ens estem estenent als supermercats i a la província de Barcelona ja hem arribat als quatre-cents establiments. I, a escala local, tenim el projecte Xarxa solidària de barris des de fa dos anys, ja que creiem que a petita escala se sensibilitza més i la solidaritat ajuda a fer barri”, argumenta també a Línia Eixample Jordi Peix, fundador del Banc dels Aliments.

“Estem promovent l’agrupació d’entitats i organitzant xerrades comunes per treballar en la mateixa direcció”, afegeix Peix, el qual explica que “ja estem preparant el Gran Recapte del 29 i 30 de novembre”, en què es busquen 15.000 voluntaris per més de 1.300 punts de recapte a Catalunya. “L’única cosa positiva de la crisi és que ha fet augmentar la solidaritat ciutadana”, conclou.

7.500 llars de la ciutat seran ateses per una ONG

TERCER SECTOR4A partir d’aquest mes d’octubre, l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) té l’encàrrec de gestionar el Servei d’Atenció Domiciliària de l’Ajuntament de Barcelona en els districtes de l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. Com a entitat d’iniciativa social donarà suport a la vida diària i atenció personal a 7.500 persones i famílies dependents, amb manca d’autonomia personal o dificultats d’integració social.

Amb l’objectiu de millorar la qualitat de la vida de les persones i la permanència a la seva llar, ABD afronta “un gran repte amb un model d’atenció social, innovador i centrat en les persones”. I és que el Servei d’Atenció Domiciliària significa la incorporació de més de 900 professionals a l’entitat i la gestió d’un pressupost anual de 24.550.179 euros.

Des de l’associació expliquen que això “suposa la possibilitat de seguir treballant a prop de les persones en els barris i la ciutat amb un model econòmic i social, sense afany de lucre i que reinverteix els guanys en els col·lectius més vulnerables”, com la gent gran o la infància.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram