Membres de la cooperativa n’han fet difusió al barri. Foto: Twitter (@FoodCoopBCN)

El local que hi ha al número 9 del passatge d’Aragó serà, abans que acabi l’any, un espai únic a la ciutat. Aquest racó de l’Esquerra de l’Eixample acollirà el primer supermercat cooperatiu i participatiu de Barcelona, en el qual la clientela s’haurà de fer sòcia i, per tant, copropietària. Food Coop BCN, l’entitat que impulsa el projecte, va aconseguir el local a principis de març i ara està treballant per aplegar 500 socis, la xifra que considera imprescindible per arrencar. De moment, en té 177.

Una de les persones que ha decidit sumar-s’hi és Ester Cierco, veïna del barri. Ella, com la resta de socis, ha hagut de pagar noranta euros (amb la possibilitat de fraccionar el pagament) i haurà de treballar tres hores mensuals en el futur supermercat. I ho farà encantada: “M’agrada que sigui participatiu, m’ho prenc com una oportunitat d’aprendre, de conèixer gent, de buscar maneres de millorar…”, assegura. Però, més enllà d’això i de la ubicació, afirma que s’ha fet sòcia del supermercat perquè creu que “un altre model de consum és possible”.

Silvio Covolo, dinamitzador de Food Coop BCN, recorda que l’objectiu de projectes com aquest és que “l’alimentació de qualitat sigui un dret i que tothom hi pugui accedir, no només els més conscienciats o els més rics”. El supermercat oferirà productes de proximitat de tota mena –que decidiran els socis– a preus assequibles. D’aquesta manera, “persones que potser mai s’ho havien plantejat es passaran al consum sostenible”. A més, recorda que “tothom hi tindrà el seu lloc” perquè hi haurà “molta flexibilitat” a l’hora d’assignar tasques.

CONNECTAT AMB EL BARRI
Tot i que atraurà gent d’arreu de la ciutat i fins i tot de fora, la intenció de Food Coop BCN és que el supermercat cooperatiu estigui molt connectat amb el barri, tant amb veïns i entitats com amb comerços. Covolo recorda que no serà competència del petit comerç, sinó tot el contrari: “Es tracta de fer pinya. Com més persones conscienciades hi hagi, més s’afavorirà el comerç local”, apunta.

En aquest sentit, com a veïna, Cierco pensa que el barri i el districte en general se’n beneficiaran. “A l’Eixample costa trobar espais on compartir moments amb els veïns, així que serà molt positiu que hi hagi el supermercat”, diu.

Pel que fa a la xifra de socis que han d’aconseguir per començar a caminar a finals d’any, tant ella com Covolo es mostren convençuts que hi arribaran.