Una de les imatges que s’exposaran a la Casa Elizalde

Una de les imatges que s’exposaran a la Casa Elizalde. Foto: Glòria Salas/AFC

El centre cívic de la Dreta de l’Eixample, la Casa Elizalde, inaugura aquest dimecres l’exposició Enfocades, que repassa la presència femenina a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC) del 1923, quan es va crear l’entitat, al 1970. La mostra, que es podrà visitar fins al 13 de maig, inclou imatges de fotògrafes com Carme Garcia, Montserrat Vidal-Barraquer, Glòria Salas, Milagros Caturla, Roser Oromí, Conxita Viñals o Rosa Szücs.

Tal com expliquen des de la Casa Elizalde, “l’AFC va apostar decididament per fomentar l’afició [a la fotografia] entre les dones en moments en què patien una especial relegació social i cultural”. Així, oferia tallers i cursos adreçats a dones i organitzava exposicions de fotògrafes. Aquesta empenta va derivar en la creació del “Grup femení de l’AFC”, que va aplegar moltes autores pioneres a partir dels anys cinquanta.

Aquestes fotògrafes van retratar la Catalunya del segle passat i, concretament, la Barcelona de l’època. Precisament, dimecres vinent, dia 22, la Casa Elizalde acollirà la conferència Dones i fotografia a Barcelona (1890-1936).