Una imatge actual de la façana, sense el grafiti. Foto: Línia Eixample

Les obres per fer pisos a l’històric edifici de La Carboneria, situat a la cantonada de Floridablanca amb Urgell al barri de Sant Antoni, han provocat que l’emblemàtic grafiti de la façana ja hagi passat a la història.

Les obres es van posar en marxa el passat mes d’octubre i a causa de la pandèmia del coronavirus es van haver d’aturar. Des de fa unes setmanes ja tornen a estar en marxa i del grafiti ja només en queda una petita part a baix de tot de la façana. El 2016 l’Ajuntament va aprovar la catalogació de La Carboneria amb un nivell de protecció C, cosa que ha fet que la façana s’hagi conservat. La protecció aprovada, però, no va incloure l’obligatorietat de conservar l’obra artística. Llavors, des del consistori van afirmar que la voluntat era que no s’esborrés perquè formava part “de la memòria social de l’edifici”. Finalment, però, això no ha estat així.

La Carboneria, també coneguda com la casa Tarragó, va ser desallotjada el febrer de l’any 2014 després que durant sis anys hagués estat ocupada i fos un centre social autogestionat de Sant Antoni, des d’on s’organitzaven diferents activitats socials i culturals.

La façana de La Carboneria, quan encara tenia el grafiti pintat. Foto: Línia Eixample