El canvi de denominació estarà ara dos mesos en exposició pública. Foto: Arxiu

El Consell Plenari del districte, i també el de Gràcia, van tirar endavant a principis de mes la proposta rebuda de la Ponència de Nomenclàtor sobre el canvi de denominació de la plaça de Joan Carles I, a Diagonal amb passeig de Gràcia, pel de la plaça del Cinc d’Oros.

Durant el Ple del Districte del passat 5 de maig la proposta va prosperar amb els suports dels consellers del govern, ERC, PSC i CUP. CiU es va abstenir i el PP i Ciutadans hi van votar en contra. Les votacions al Districte de Gràcia van ser exactament les mateixes. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va celebrar la decisió dels dos plenaris i va afirmar que el canvi de nom “és un exemple més que Barcelona és una ciutat moderna i democràtica, on tot es pot discutir lliurement i amb naturalitat, sense por”. Pisarello va voler recordar que “el canvi de nom de la futura plaça del Cinc d’Oros era una reivindicació històrica del veïnat i entitats que aquest govern va voler entomar”. El primer tinent d’alcalde va afegir que el pròxim pas serà “recuperar la memòria de l’obelisc que hi ha al centre de la plaça”.

REREFONS HISTÒRIC
El canvi de nom respon al procés de recuperació del nom històric amb el qual la ciutadania denominava popularment la plaça a principis del segle XX.

El 1907, amb la urbanització de l’espai, es va decidir dedicar la cruïlla a Pi i Margall, president de la Primera República. No va ser fins al 1915, però, que es va fer l’acte de col·locació de la primera pedra. Les tensions polítiques a dins l’Ajuntament van anar endarrerint el projecte i amb l’arribada de la dictadura de Primo de Rivera el projecte va quedar aturat.

La plaça tenia una peça circular al centre i quatre més als costats, amb fanals de l’escultor Pere Flaqués. Vist en perspectiva, les cinc rodones recordaven la carta del cinc d’oros de la baralla espanyola. És per aquest motiu que va arrelar aquest sobrenom popular.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram