L’edifici del carrer Urgell on s’ubicarà la biblioteca. J. Sugrañes

L’Eixample ultima els detalls per a l’obertura d’un dels seus nous equipaments culturals: la nova biblioteca Agustí Centelles, que obrirà les seves portes el mes de maig vinent. Aquesta s’ubicarà al número 145 de carrer Urgell, en un edifici nou que antigament fou un aparcament i part de l’interior d’una illa de cases.

La biblioteca no serà l’única inquilina d’aquest edifici, i de fet, només ocuparà quatre de les seves sis plantes. Les dues restants s’habilitaran per acollir una ludoteca infantil, un centre cívic que comptarà amb dos accessos independents i una escola bressol que disposarà d’un total de 65 places lectives.

FONS FOTOGRÀFIC

A l’igual que moltes altres biblioteques de la ciutat, aquesta s’especialitzarà en una temàtica concreta. Com no podia ser d’una altra manera portant el nom d’Agustí Centelles, la seva especialitat serà la fotografia, una temàtica que predominarà entre els 65.000 documents amb què comptarà inicialment aquest centre.

A banda de completar la xarxa de biblioteques de l’Esquerra de l’Eixample, aquest nou equipament homenatjarà la figura d’Agustí Centelles, un dels fotògrafs catalans (així es considerava ell malgrat haver nacut a València) més prestigiosos del segle XX que va deixar com a llegat un dels arxius fotogràfics més detallats sobre la guerra civil espanyola i l’exil·li republicà a França.

DISTRICTE LÍDER

Tradicionalment sempre s’ha considerat l’Eixample com un districte amb grans mancances en matèria d’equipaments culturals, però sembla que el pas dels anys ha anat revertint aquesta situació. A tall d’exemple, amb la futura obertura de la biblioteca Agustí Centelles, l’Eixample es convertirà amb l’únic territori de Barcelona que disposi de fins a set biblioteques ja que actualment ja donen servei la biblioteca Sofia Barat, la Joan Miró, la Lola Anglada, la de Sant Antoni, la de Sagrada Família i la de Fort Pienc.