Una imatge d’arxiu de la Model. Foto: Arxiu

L’octubre de 2014, Generalitat i Ajuntament van firmar un acord que establia el tancament de la Model i el seu trasllat a la Zona Franca el 2017. L’arribada d’Ada Colau a l’alcaldia va provocar un gir en la situació quan l’alcaldessa va anunciar el passat setembre la seva intenció de renegociar el protocol per al trasllat. L’Ajuntament rebutja la part de l’acord que estableix que és el mateix consistori qui ha de finançar la construcció del nou centre obert a la Zona Franca.

Després de la reunió mantinguda a principis de mes entre Colau i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no sembla que la situació hagi canviat molt. Tot i que durant la trobada es va acordar la reactivació de la comissió mixta, on s’ha de debatre aquesta qüestió, Colau i Puigdemont no van tractar el tema de forma específica.

Qui també espera un trasllat que no arriba són els veïns. Sylviane Dahan, portaveu de l’Associació de Veïns de l’Esquerra de l’Eixample, afirma a Línia Eixample que “l’Ajuntament ha deixat clar que no vol finançar el trasllat i ara mateix la situació és la mateixa que al setembre, quan Colau va anunciar que volia renegociar el trasllat”. Tot i la manca de novetats, Dahan deixa clar que “el contacte amb el regidor Colom és fluïd”.

MUNDÓ NO HO VEU “SENZILL”
Per la seva banda, el nou conseller de Justícia, Carles Mundó, va afirmar divendres passat en una entrevista a Catalunya Ràdio que el trasllat es pot fer l’any que ve “si tot el món en té les mateixes ganes”, però va deixar clar que “l’acord no serà senzill”.

Mundo, que va afirmar que “estic segur que si es pensa que és molt important per a la ciutat alliberar aquest espai, és possible”, va afegir que no hi ha cap problema de metres quadrats en l’espai que ha de cedir l’Ajuntament pel trasllat de la presó, tal com havia dit Colau fa uns dies. Preguntat sobre la qüestió, però, el conseller no va poder prometre que la presó es tanqui aquesta legislatura.