Una reunió a les instal·lacions de la fundació. Foto: Kàlida

Els malalts de càncer disposen d’hospitals de referència on poden tractar-se amb totes les garanties i facilitats. Però, per la duresa d’aquesta malaltia, molts pacients, i fins i tot els seus familiars, necessiten un acompanyament, un caliu, que els hospitals no poden oferir, per molt bona voluntat que tinguin. Amb l’objectiu de complementar aquests tractaments mèdics i fer possible el somni d’una medicina integrativa, que a banda d’alleugerir els símptomes i curar les malalties sigui capaç de millorar la qualitat de vida dels malalts, va néixer l’any 2015 la Fundació Kàlida.

Quan un malalt o un familiar necessita més informació, assessorament legal, suport psicològic o simplement xerrar amb algú, pot dirigir-se sense cita prèvia a la fundació, ubicada al recinte de l’Hospital de Sant Pau, on rebrà una atenció professional i totalment gratuïta. “El primer que troba un malalt o un familiar quan arriba és algú que l’escolta”, explica el director, Joan Reventós. “Sempre hi ha algú disponible, infermeres, psicooncòlogues o treballadores socials, i totes elles estan formades i preparades per rebre l’impacte emocional que té la persona”, afegeix Reventós. L’any passat hi van passar vora 10.000 visites de prop de 2.000 persones entre malalts i els seus familiars.

Joan Reventós, director de la fundació, als jardins del recinte. Foto: Línia Eixample

La fundació forma part de Maggie’s, un projecte internacional que promou aquest tipus d’espais, no només amb l’objectiu d’oferir els serveis complementaris, sinó de crear un espai tranquil i relaxat, molt allunyat del que seria un hospital, i on els malalts puguin trobar-se còmodes i segurs.

Voluntaris compromesos

A banda dels professionals, Kàlida disposa d’un ampli equip de voluntaris que fan possible el funcionament de tot plegat, acullen a les persones que arriben a la fundació i ajuden a organitzar totes les activitats. Molts d’ells són malalts que han passat per un càncer, com l’Albert, que era director d’una multinacional catalana i ara forma part de l’equip de voluntaris “He fet tots els papers de l’auca”, diu amb sornegueria. “Soc malalt, vaig rebre l’atenció i vaig dir: Quan em jubili vindré aquí a col·laborar. I ha anat així”, confessa.

L’Albert és un dels voluntaris que col·labora amb l’entitat. Foto: Línia Eixample

I per què algú decideix fer de voluntari en un projecte com aquest? “Doncs, molt fàcil”, respon, rient. “Perquè a l’hospital em van salvar la vida i aquí, d’alguna manera, m’han donat la força per continuar viu. Vull ser útil i retornar una mica del que vaig rebre”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram