La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona va denunciar el passat 26 de març els alts nivells d’amiant que existeixen a diversos indrets de la ciutat. L’acte va tenir lloc al Casal del barri Pou de la Figuera i forma part del Fòrum Veïnal ‘Contaminacions ocultades’. La reivindicació va ser inclosa a dues cartes públiques dirigides a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat. Des de la FAVB es demanen mesures efectives per lluitar contra l’amiant per part de les institucions públiques.

El 2028 acaba el termini per a l’erradicació total de l’amiant, segons les resolucions adoptades pel Parlament Europeu. Així, la Federació es fa ressò d’aquest termini i demana rapidesa a l’hora d’actuar per eliminar l’amiant a la ciutat. Per aconseguir-ho, la FAVB exigeix disposar d’un protocol que validi la solvència tècnica de les persones encarregades de les inspeccions d’amiant, un Cens d’Edificis amb Risc d’Amiant (CERA), un certificat per a treballs lliures d’amiant i l’eliminació immediata d’aquest mineral als edificis públics. D’altra banda, consideren que la normativa estatal és molt laxa i volen que s’endureixi i que es prevegi un règim sancionador. A més, volen habilitar les subvencions dels treballadors i establir mesures de reparació a les persones afectades per les conseqüències de l’amiant.

NO CONFIEN EN L’AJUNTAMENT
Des de la FAVB han expressat una gran preocupació pel Cens d’Edificis amb Risc d’Amiant (CERA) que està preparant l’Ajuntament. Asseguren que serà poc rigorós i que no creuen que mai s’arribi a fer un cens precís i real sobre la situació de l’amiant a Barcelona. També remarquen que a la ciutat no es compleixen els protocols adequats sobre la retirada d’amiant a les obres públiques. D’altra banda, demanen a l’Ajuntament que faci complir la legislació vigent a les obres de reforma, rehabilitació i enderroc en els edificis privats.

L’AMIANT AL METRO
Els problemes amb l’amiant no són exclusius dels edificis sobre la superfície. Un treballador del metro ha estat diagnosticat recentment d’asbestosi, una malaltia greu provocada per l’exposició a l’amiant. Des del Comitè d’Empresa de TMB han denunciat la situació, al mateix temps que també han apuntat que la mort d’un treballador jubilat també podria estar relacionada amb l’exposició a l’amiant. Actualment fins a 20 treballadors del transport subterrani podrien tenir problemes de salut relacionats amb els efectes de l’amiant. A finals de gener TMB va reconèixer que 12 treballadors estan afectats per l’exposició a aquesta substància.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram