Façana de l’escola Diputació. www.xtec.ca

Amb l’arribada de l’estiu, augmenten els missatges d’advertència per protegir-se dels raigs solars i prevenir possibles malalties de la pell. En aquest sentit, hi ha deu escoles de la ciutat que, durant aquest proper curs, formaran part d’una prova pilot anomenada Campanya Solar 2011. Aquest projecte pioner, promogut per l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), col·locarà màquines dispensadores de crema solar als centres educatius, per a que els infants puguin protegir-se contra el sol ells mateixos.

Entre les deu escoles que duran a terme l’experiència, es troba el CEIP Diputació, ubicat al mateix carrer Diputació, número 112. Es tracta de l’únic centre de primària del districte de l’Eixample que hi forma part. La resta d’escoles estan repartides per tota la ciutat. Així, també hi col·laboren els CEIP Els Horts i Provençals, al districte de Sant Martí; l’escola Orlandai, de Sar­rià; o els CEIP Mestre Morera i Antaviana, ambdós de Nou Bar­ris.

El projecte no preveu només la instal·lació d’aquests dispensadors de crema solar, sinó que també ha planificat col·locar als centres educatius un estand informatiu, on s’informarà als joves sobre la necessitat d’aquesta protecció solar. En aquesta mateixa parada, els joves podran realitzar uns senzills tests amb els que coneixeran quin grau de protecció necessita la seva pell.

UN MAL CREIXENT

S’ha comprovat que la incidència del melanoma maligne a Catalunya ha augmentat en les dar­reres dues dècades. També ha augmentat el seu grau de mortalitat, que ha passat de 26 casos a més d’un centenar en aquest termini de temps.

Els experts recorden que l’ús de protectors solars, com les cremes, són imprescindibles en els infants per tal de prevenir l’aparició de càncer de pell un cop arribin a l’edat adulta. Així mateix, recomanen l’ús de roba opaca i evitar l’exposició als raigs solars des de les 10 del matí fins a les 16 hores, el moment de màxima radiació solar.