Una captura del web de ‘Finestres de la memòria’, renovat recentment

Fer xarxa al barri a través d’una mirada col·lectiva al passat. Aquest és l’objectiu amb què, l’any 2011, es va posar en marxa el projecte online ‘Finestres de la memòria’ de la Casa Elizalde, que busca recuperar fotografies de la Dreta de l’Eixample anteriors al 1990. Des de la seva creació, la iniciativa ha aconseguit més de 1.500 imatges aportades per uns 140 veïns i entitats, que han servit per crear fins a set exposicions. L’última mostra, ‘Una càmera pròpia. Dones i pràctiques fotogràfiques’, va rebre un premi de l’associació de fotografia Fotoconnexió el passat 17 de desembre.

“Crear ‘Finestres de la memòria’ va ser un encàrrec del Districte a la Casa Elizalde perquè molta gent tenia la sensació que no hi havia prou comunitat de barri a la Dreta de l’Eixample”, explica Esther Vilà, que des de fa tres anys coordina el projecte que, precisament, combat aquesta idea. En general, Vilà considera que la implicació del veïnat sempre ha estat satisfactòria, però reconeix que es va quedar sorpresa de la quantiat de fotos que van rebre durant el confinament. “Vam aprofitar els mesos de quarantena per fer diverses campanyes a les xarxes socials, animant la gent a revisar els àlbums familiars, i la resposta va ser molt bona”, recorda. Al principi, van proposar l’etiqueta #desdelbalcó i, més endavant, temes com l’estiueig o l’escola.

Tot plegat s’ha traduït en una ampliació significativa del fons fotogràfic digital, que a més ha millorat la seva presentació gràcies a la recent renovació de la pàgina web finestresdelamemoria.org. “Hem ordenat el fons perquè sigui més intuïtiu, fàcil i agradable per als usuaris que el visitin”, detalla la coordinadora del projecte.