L’antiga fàbrica de paraigües, ubicació definitiva del centre. Foto: Google Maps

Ja fa més de dos anys que el Districte va anunciar que la ubicació definitiva de l’Escola Gaia seria a l’antiga fàbrica de paraigües, al número 189 del carrer Dos de Maig. La previsió aleshores era que el nou centre es posés en marxa de cara al curs 2025-2026, però ara les famílies dubten que es pugui complir aquest termini.

“Som al 2023 i encara no ha sortit la licitació. Tenir l’escola enllestida d’aquí a dos anys? Impossible”, afirma amb contundència Sònia Hernández-Montaño, membre de l’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) del centre. “No sé si el meu fill, que ara fa tercer, podrà gaudir de la nova escola”, afegeix, mostrant poca confiança en la puntualitat d’un projecte molt esperat per famílies, alumnes i mestres.

Conviure amb l’amiant

Mentre l’estrena de l’emplaçament definitiu continua quedant lluny, l’Escola Gaia es manté a la ubicació provisional, al 550 de Consell de Cent. Allà conviu amb dos centres més, l’Escola dels Encants i l’Escola Bressol Municipal Leonor Serrano, i amb un veí menys agradable: l’amiant.

Les AFA de les tres escoles properes a la plaça de les Glòries van crear fa temps la plataforma Glòries Lliure d’Amiant per exigir la retirada de les teulades de fibrociment que hi ha a tocar dels centres. L’Ajuntament ha publicat recentment l’anunci de licitació del projecte d’enderroc de les finques que tenen amiant, però encara no hi ha data exacta de quan es materialitzarà. Sigui com sigui, les famílies recorden que “cal garantir que l’amiant no entri en contacte amb l’entorn”, tal com subratlla Hernández-Montaño.