Un entorn escolar pacificat gràcies a ‘Protegim les escoles’. Foto: Ajuntament

L’Ajuntament va impulsar el programa ‘Protegim les escoles’ el 2020 per garantir que els entorns escolars fossin “llocs segurs i saludables”. El projecte encara funciona i, segons el consistori, aquest 2023 s’arribarà a la xifra de 217 escoles amb entorns pacificats, sumant-hi intervencions anteriors en alguns centres. Però quin és el grau de satisfacció entre les famílies de les escoles on ja s’ha intervingut?

A la Sagrada Família hi ha diverses escoles incloses en aquest programa. Una d’elles, l’Escola dels Encants, està classificada com a “projecte anterior”, és a dir, previ al ‘Protegim les escoles’. L’Ajuntament considera que té un entorn escolar pacificat perquè el tram del carrer Cartagena al qual toca el seu pati va passar a ser per a vianants amb les obres de Glòries. Així ho explica l’Albert, pare d’un alumne d’aquesta escola, que creu que caldria anar més enllà i reduir el trànsit a Consell de Cent. “Amb la futura superilla, el carrer Consell de Cent serà de vianants fins a Girona, però després, fins a la Meridiana, continuarà com ara”, recorda. “Volem que hi hagi menys carrils de circulació en aquest tram, perquè tenim aules que donen a Consell de Cent i pateixen soroll i pol·lució”, afegeix.

Un altre cas particular és el de la veïna dels Encants, l’Escola Gaia. Aquest centre es troba ubicat provisionalment al 550 del mateix carrer, i el 2021 va entrar al programa ‘Protegim les escoles’ per pacificar l’entrada secundària que s’havia creat a Consell de Cent per la pandèmia. “En el moment ens va anar bé, però ara tornem a tenir l’entrada a la Diagonal i convivim amb les obres del tramvia. Ja no tenim un entorn pacificat”, diu Daniela Santos, de l’AFA, que critica que es fes “una intervenció fixa en un lloc provisional”.

A l’Escola Vedruna Immaculada sí que estan satisfets amb la pacificació que se’ls va fer el 2021, tal com reconeix Sílvia Agulló, membre de l’AMPA. Recorda, però, que ja havien proposat un projecte similar als pressupostos participatius del 2016 i que van haver d’esperar cinc anys. També lamenta que el disseny no es pactés conjuntament amb les famílies.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram