Eva Parera Espai Línia

Eva Parera va conversar amb el subdirector d’edicions, Albert Ribas. Foto: Línia

Eva Parera no creu en les enquestes. Així ho va explicar ahir a la tarda en una conversa en el marc del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur organitzat pel diari Línia a l’Espai Línia. Entrevistada pel subdirector d’edicions Albert Ribas, la candidata de Valents a l’alcaldia de Barcelona va afirmar que les enquestes la preocupen “poc” i que es planteja “guanyar les eleccions”. “Treure dos regidors seria un èxit, però crec que a 30 dies de les eleccions estem per sobre d’aquesta xifra”, va assegurar.

La clau que justifica l’optimisme de la política que en el passat va formar part d’Unió, del Partit Popular i de Barcelona pel Canvi és “el descontentament amb el govern de Colau” i la constatació que “totes les alternatives que s’han intentat no han funcionat”. “Valents no disputa l’espai al PP, Vox i Ciutadans”, va dir Parera. “Em presento perquè no hi hagi un nou mandat de la tríada Colau, Collboni i Maragall”, va afegir. Així mateix, i postulant-se com “el contrari de Colau” –si bé la va votar en la investidura del 2019–, la candidata de Valents va considerar que pot esgarrapar vots de “persones descontentes” amb els comuns. Alhora, Parera va voler-se desmarcar de la proximitat –sobretot en l’apartat econòmic– amb Xavier Trias. “El programa econòmic de Junts per Catalunya ha estat declarar la independència i expulsar 7.000 empreses i, en part, Barcelona també pateix per culpa del Procés”, va dir.

Més enllà de les al·lusions a l’exalcalde, però, durant gairebé tota l’entrevista Parera va centrar el seu discurs a atacar la gestió de l’actual alcaldessa de la capital catalana.

Neteja i mobilitat

Parera va responsabilitzar el govern de Colau de la brutícia que la ciutadania diu que hi ha a la ciutat i de les mancances de mobilitat. En el primer dels temes, la candidata de Valents va assegurar que “no es pot traslladar al ciutadà la responsabilitat de la brutícia”. Segons el seu punt de vista, hi ha quelcom que “no s’està fent bé pel que fa al contracte de la neteja de la ciutat”. Aquesta partida, que suposa una despesa que ronda els 300 milions d’euros, és massa elevada a ulls de la política, que proposa destinar més recursos a les plantes de residus. “Ens van dir que era un contracte car perquè s’electrificaria tota la flota i es posarien contenidors intel·ligents, però no hem vist res d’això”, va denunciar. “Proposo utilitzar la intel·ligència artificial per classificar els residus quan arriben a la planta”, va afegir.

Pel que fa a la mobilitat, les paraules de Parera no van ser menys agres. “S’han pres decisions que han generat un efecte desastrós”, va dir la candidata de Valents, que aposta per “incentivar els desplaçaments en moto i la mobilitat elèctrica”. Alhora, la política va afirmar que les decisions de Colau en aquesta matèria estan generant contaminació. Es referia a les superilles i al pla per desincentivar la mobilitat en vehicle privat. “El que contamina és tenir cotxes aturats, no el cotxe creuant la ciutat en 15 minuts”, va argumentar.

 

La seguretat segons Parera

Malgrat tot això, si hi ha un tema en el qual Parera va sentir-se realment còmoda i en el qual va esplaiar-se a cop de titular va ser el de la seguretat. Preguntada per Ribas sobre les dades que il·lustren una ciutat avui més segura que la del 2019, la candidata de Valents va assegurar que “el paper ho aguanta tot”. Dit d’una altra manera, Parera relativitza les xifres oficials de delictes perquè “només s’hi analitzen quantes denúncies hi ha”. “La policia ens diu que no es denuncien el 80% dels delictes”, va afegir per reforçar el seu argument. Parera va considerar que, com el de “les ocupacions o els migrants il·legals”, el de la seguretat “és un tema silenciat”.

Així mateix, la sentència més impactant de la candidata de Valents va arribar quan va assegurar que Barcelona “és una ciutat que atrau la delinqüència”. “És cert que la delinqüència zero no existeix, i en una ciutat com la nostra es dirigeix cap al pobre turista”, va dir. Tanmateix, va acusar l’Ajuntament de Barcelona d’incentivar la criminalitat a la capital catalana. “Quan l’Ajuntament està finançant okupes, està finançant delinqüents, i això és una anomalia que no tenen altres ciutats”, va criticar. “Quan tu tens un Ajuntament que sistemàticament està al costat del delinqüent i no de qui fa les detencions, això genera un efecte crida”, va asseverar.

Però a qui es referia Parera? Entre altres, va citar el centre per la defensa dels drets humans Irídia i el Casal Popular Tres Lliris. “La gent no coneix casos com el d’Irídia, que és una entitat finançada per l’Ajuntament i la Generalitat on hi ha advocats que assessoren els CDR o els okupes per posar demandes contra els policies”, va dir. “L’Ajuntament va finançar els okupes de Tres Lliris amb 45.000 euros”, va afegir. Tal com ha comprovat aquest diari, el consistori va invertir 40.000 euros en l’antiga caserna de policia on hi ha el casal Tres Lliris que van anar a parar a l’estudi de disseny CreProjects per a “obres d’arranjament”. Pel que fa a Irídia, a més de l’Ajuntament, rep subvencions estatals i europees.

Seguint amb la seguretat, Parera va acabar la seva intervenció assenyalant que cal més cooperació entre les diferents policies que patrullen a Barcelona. “Tenim cinc cossos de seguretat que cal dotar de recursos”, va dir. Alhora, va demanar inversió en seguretat privada, per exemple, al metro.

Eva Parera Espai Línia

L’Espai Línia va acollir la conversa amb Eva Parera. Foto: Línia

Defensora del turisme

“El turisme té coses positives i negatives i has de ser capaç de controlar aquesta segona derivada”. Parera es va mostrar com una ferma defensora del turisme. Així, de la mateixa manera que explica el regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament, Xavier Marcé, Parera va afirmar que cal un “turisme de qualitat i esponjar les zones més massificades de visitants”. “Cal buscar opcions culturals i esportives i lluitar contra el turisme de botellot i marihuana”, va afirmar.

Visió metropolitana

Parera també es va mostrar com una defensora de la metròpoli. “Compartim problemàtiques, però també sinergies”, va afirmar. Per això, va assenyalar que “cal ser capaços d’entendre que la mobilitat, els problemes d’habitatge o els residus s’han de concebre des de l’àrea metropolitana”. Amb tot, la seva visió del territori va més enllà, i per això va demanar que Barcelona, a més de “liderar l’àrea metropolitana”, també lideri Espanya, “que és una cosa que en els darrers anys s’ha perdut”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram