col·legi Jesuïtes de Casp

El col·legi dels Jesuïtes de Casp, a la Dreta de l’Eixample. Foto: Arxiu

Els Mossos d’Esquadra han rebut una denúncia per abusos sexuals contra el sacerdot Francesc Peris, de l’escola dels Jesuïtes de Casp, situada a la Dreta de l’Eixample. Així ho ha avançat El Periódico, que ha detallat que hi ha dues denúncies. Una d’aquestes la va presentar el 23 de maig un home que hauria estat alumne del religiós durant la dècada dels setanta. En aquest cas, els fets haurien tingut lloc durant unes colònies a Viladrau (Osona) i el capellà hauria fet tocaments a la víctima. La segona demanda és d’una dona i hauria ocorregut a mitjan dels noranta, quan l’escola va començar a rebre nenes. Aquests abusos s’haurien produït al despatx del sacerdot i també haurien consistit en tocaments.

Fa poques setmanes, el diari El País va publicar el testimoni de diverses víctimes que van patir abusos sexuals per part de Francesc Peris, primer, a l’escola barcelonina, i després, a Bolívia, on aquest sacerdot hauria estat traslladat després dels primers fets.

El passat 22 de maig, un total de 234 exalumnes dels Jesuïtes de Casp van fer pública una carta en què exigien una condemna pública de la institució a aquests presumptes abusos. La missiva explicava que, tot i que els fets havien estat denunciats l’any 2021 al Vaticà i a la Conferència Episcopal Espanyola, fins ara no hi ha hagut un “posicionament ferm i públic de condemna per part de la institució”. En aquest escrit, adreçat al col·legi i al Departament d’Educació, les víctimes consideraven “d’extrema gravetat” que la Companyia de Jesús “no hagi actuat de manera decidida per facilitar la investigació”.

Un altre sacerdot denunciat

Es dona la circumstància que el passat 25 de maig dos exalumnes d’aquest mateix centre educatiu van acusar d’abusos sexuals un altre religiós de la institució, Francesc Roma, qui va compartir claustre amb Peris. Segons el relat de les víctimes, aquest capellà també hauria utilitzat les sessions de tutoria per fer-les entrar al seu despatx, asseure-les a la seva falda i fer-los tocaments per sobre de la roba. Aquestes carícies haurien arribat fins als genitals.