superilla Sant Antoni

Veïns xerrant a la superilla de Sant Antoni, en una imatge d’arxiu. Foto: Línia Eixample

“Quin és el problema més greu que té en aquests moments el seu barri?”. Aquesta és una de les preguntes que van haver de respondre els 6.000 barcelonins que van participar en l’Enquesta de Serveis Municipals 2023, elaborada entre gener i abril i publicada el passat mes de juliol. La resposta més habitual entre els veïns de Sant Antoni enquestats, un total de 154, va ser la inseguretat. Concretament, el 20,5% dels participants que viuen al barri van considerar que aquest és el problema més greu de Sant Antoni, seguit de la neteja, amb un 14% de les respostes.

Així doncs, sempre segons aquesta enquesta, Sant Antoni és el barri de l’Eixample més preocupat per la inseguretat. Si bé els veïns del Fort Pienc també la van assenyalar com a problema principal del seu barri, ho van fer en un percentatge més baix, un 14,9%. Val a dir, però, que el resultat de Sant Antoni queda molt lluny del d’altres barris, com Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera (58,5%), la Barceloneta (42,6%), el Poble-sec (37,5%) o el Raval (32,9%).

Amb tot, queda clar que no hi ha ni de bon tros unanimitat a l’hora de situar la inseguretat com a principal preocupació a Sant Antoni. “A nosaltres no ens solen arribar gaires queixes sobre seguretat”, diu el president de l’Associació Veïnal, Pep Sala, tot i que reconeix que “de tant en tant” sí que n’hi ha. També detalla que aquestes queixes s’acostumen a concentrar a la ronda de Sant Antoni, sobretot a tocar de la plaça del Pes de la Palla, o al carrer del Marqués de Campo Sagrado, a tocar de la plaça de Folch i Torres. És a dir, en les zones més properes al Raval.

“Hi ha zones on sempre hi ha hagut més inseguretat, però era molt pitjor fa dècades”, recorda Xavier Caballé, de Fem Sant Antoni. “Ara no tenim una percepció d’inseguretat”, afegeix, alhora que lamenta que sovint “es magnifiqui” aquesta qüestió. En canvi, tant Caballé com Sala coincideixen a destacar el mateix problema del barri: el difícil accés a l’habitatge. “Aquesta és la nostra major preocupació, així com la contaminació, el soroll, la massificació turística…”, enumera Caballé.

Dades positives

D’altra banda, l’Enquesta de Serveis Municipals també ha deixat dades positives a Sant Antoni. El 43,7% dels veïns enquestats creuen que el barri ha millorat en l’últim any (la xifra més alta de l’Eixample) i el 17,1%, que s’ha mantingut igual. Pel que fa a la satisfacció de viure al barri, la puntuació mitjana a Sant Antoni ha estat de 7,8 sobre 10, la segona nota més alta del districte, per darrere de la Dreta de l’Eixample, amb un 8. A més, Sant Antoni és el líder del districte pel que fa a participació en associacions o entitats del barri.

“Hem constatat que des que hi ha la superilla i el mercat nou, hi ha més satisfacció i més vida. Sobretot la gent gran ens diu que el barri ha millorat. Per contra, als joves els preocupa no poder-se permetre viure-hi”, resumeix Sala. En la mateixa línia, Caballé admet que la millora del barri ha tingut una “cara B”, la gentrificació. La solució, matisa, no és deixar de pacificar i millorar el barri, sinó regular el preu dels lloguers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram