Una part de la mostra, impulsada per Creación Positiva. Foto: Centre LGTBI

“La lesbofòbia deixa cicatrius en tots els aspectes de la nostra vida”. Són paraules de María Luisa García Berrocal, coordinadora de l’àrea d’atenció de Creación Positiva, l’entitat que ha impulsat l’exposició ‘Lesbofòbia. Vers i revers d’una violència patriarcal’. Les autores d’aquesta mostra –que combina fotografia, vídeo, collage i costura i que està instal·lada al Centre LGTBI– són Lara M. Pascual, Azahara Fuentes i Irene C. Matamala.

Matamala explica que, quan van rebre l’encàrrec de Creación Positiva, van començar a treballar fent-se preguntes. “Ens plantejàvem per què era important aquesta exposició, de què ens podia servir”, diu Matamala. Aquests mateixos interrogants apareixen a la mostra, de forma que qui la visita pot recórrer el camí de les creadores. “És una exposició molt parcial, és a dir, no té voluntat teòrica. Parlem del procés que hem seguit tant nosaltres com les col·laboradores, que n’hem tingut moltes”, detalla.

Precisament avui, el Dia de la Visibilitat Lèsbica, Matamala recorda que les lesbianes continuen patint violència i explica que la intenció de l’exposició és “denunciar-ho sense victimitzar-nos”. Per això, han volgut “posar el focus en el sistema i en la violència que aquest provoca”. En la mateixa línia, García Berrocal puntualitza que “la lesbofòbia és una forma de violència masclista” i, alhora, posa en valor “les estratègies col·lectives creades per les lesbianes per tirar endavant” malgrat tot.

La mostra estarà al Centre LGTBI fins al 16 de juliol, i Creación Positiva vol que després sigui itinerant per tal que arribi a un públic divers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram