La descoberta del faristol que recorda el passat d’Urgell, 176. Foto: Ajuntament

Un faristol recorda des d’aquest diumenge el passat de l’edifici del carrer Comte d’Urgell, 176. Aquest immoble, actualment propietat de l’Arquebisbat, va ser durant el segle passat la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa, “la cooperativa obrera de consum més important de la ciutat”, tal com es pot llegir al cartell col·locat per l’Ajuntament. El consistori ha volgut homenatjar així el moviment cooperativista barceloní en general, i la Unió Cooperatista Barcelonesa en particular.

Aquesta entitat va sorgir l’any 1927, fruit de la fusió de les cooperatives El Rellotge i La Dignitat, i va arribar a tenir 2.000 socis. No va ser fins al 1931 que es va traslladar al 176 d’Urgell, on va rebre la visita de personalitats com Lluís Companys o Victòria Kent, que van oferir els seus discursos a la gran sala d’actes de l’edifici.

El cooperativista, sociòleg i antropòleg Marc Dalmau, especialista en història del cooperativisme, ha estat l’encarregat de redactar el text del faristol, que repassa la trajectòria de la Unió Cooperatista Barcelonesa. Ell mateix la va recuperar durant l’acte d’ahir, en el qual també va intervenir la historiadora Mercè Tatjer i representants institucionals del Districte de l’Eixample.

I el futur de l’edifici?

L’Arquebisbat va arribar a un acord amb l’Hospital Clínic el 2021 per fer un centre de recerca a Urgell 176, on fins fa poc hi havia la parròquia de Sant Isidor. Arran d’això, veïns i entitats van crear la Plataforma Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa i van aconseguir el compromís de l’Ajuntament per catalogar (i, per tant, protegir) parcialment la finca.

Xavi Becerril, membre de la plataforma, confia que la catalogació sigui incompatible amb el projecte del Clínic i que s’acabi desfent l’acord. En aquest sentit, detalla que l’informe tècnic que hi ha damunt la taula –i que encara està pendent d’aprovació– proposa protegir el teatre, la primera planta, les escales i la façana.

Si, tal com esperen des de la plataforma, l’acord es desfà, el següent pas serà “lluitar perquè l’edifici torni a tenir un ús cooperatiu i comunitari, que sigui del barri”, afirma Becerril. També considera que és necessari que l’Ajuntament els acompanyi en aquest objectiu i recorda que, tot i que estan contents amb el faristol, és un gest “insuficient”.

Diverses entitats demanen “salvar” l’edifici d’Urgell 176

L’edifici de la Unió Cooperatista: un patrimoni per conservar
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram