L’església on el Clínic vol fer un centre de recerca. Foto: F. Avia / Hospital Clínic

Al número 176 del carrer Comte d’Urgell hi ha la parròquia de Sant Isidor. Durant els anys trenta del segle XX, aquest edifici va ser la seu de la Unió Cooperatista Barcelonesa i actualment és el punt de trobada d’entitats com l’Esplai Sant Isidor. El mes passat, l’Arquebisbat de Barcelona va cedir aquesta església a l’Hospital Clínic per fer-hi un centre de recerca sanitària. Davant d’això, diverses entitats de l’Esquerra de l’Eixample demanen “salvar” l’equipament.

L’Ateneu en construcció de l’Esquerra de l’Eixample ha publicat un manifest sota el títol ‘Salvem la Unió Cooperatista Barcelonesa. L’edifici de Sant Isidor per al barri’, que ja compta amb una trentena d’adhesions de col·lectius i entitats. En el text, els impulsors de la petició critiquen que l’acord de lloguer entre l’Arquebisbat i el Clínic “obvia l’origen i la història d’aquest edifici, seu de la cooperativa obrera més important de la ciutat”. A més, tot i que des de l’hospital no s’ha dit explícitament, sospiten i alerten que la creació del centre de recerca implicarà l’enderroc de l’església actual. En aquest sentit, lamenten la “manca de transparència” que segons ells envolta aquest acord i, en general, el projecte d’ampliació del Clínic.

“No es tracta del valor arquitectònic de l’edifici, sinó del seu valor històric: representa el passat obrer de la ciutat”, recorda Xavi Becerril, un dels impulsors del manifest. Tot i que admet que és “difícil” canviar el destí de la parròquia, assegura que seguiran “insistint” en la seva queixa i fent-ne difusió entre el veïnat.

En paral·lel, aquest dijous van presentar tres preguntes a l’Audiència Pública per conèixer més detalls del projecte i estan pendents que el Districte els faci arribar les seves respostes per correu electrònic.