Imatge aèria del districte de l’Eixample. Foto: Ajuntament

El districte de l’Eixample i la Plana de Vic van ser els dos únics indrets de Catalunya on l’any passat hi va haver superació dels límits permesos d’algun contaminant, segons l’anuari de la qualitat de l’aire del 2022 publicat pel Departament d’Acció Climàtica.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de la Generalitat té 63 punts de mesurament arreu de Catalunya. El de l’Eixample va registrar 42 micrograms per metre cúbic de NO2 en el valor límit anual, quan el permès és de 40. Pel que fa a la Plana de Vic, el punt de mesurament de Manlleu va registrar una superació dels límits de partícules de diàmetre inferior a 10 micres, en aquest cas del valor límit diari.

D’acord amb el document, a excepció d’aquests dos casos, durant l’any passat es van complir els valors de referència marcats per la legislació per a les partícules de diàmetre inferior a 2,5 micres, per al diòxid de sofre, per al sulfur d’hidrogen, per al monòxid de carboni i per al benzè.

Acció Climàtica explica que en conjunt, durant l’hivern, les condicions meteorològiques dominades per l’estabilitat han afavorit períodes d’estancament dels contaminants atmosfèrics de manera general, i de manera destacada en fondalades i valls del territori.

La calor no ajuda

Els episodis de calor de juny i juliol van ser “clau” per a un augment de la generació de contaminants secundaris com ara l’ozó troposfèric. Durant la campanya de l’any passat, entre els mesos de maig i setembre, hi va haver 42 hores de superacions del llindar d’informació horari (180 micrograma per metre cúbic) d’ozó en 14 punts de mesurament.

D’altra banda, Acclió Climàtica recorda que fa unes setmanes es va engegar el procés de participació ciutadana per elaborar el Projecte de decret d’aprovació del Pla de qualitat de l’aire, horitzó 2027. El nou Pla, que per primer cop transcendeix la conurbació de Barcelona, és per a tot Catalunya i estableix 84 mesures i 374 actuacions per millorar la qualitat de l’aire i la salut dels habitants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram